11.9 C
Podgorica
29.11.2023.

EK želi da na godinu dana produži vanredne energetske mjere

Evropska komisija želi da na godinu dana produži vanredne energetske mjere od prošle godine koje je donijela kako bi se EU izborila sa gasnom krizom i kako bi se zaštitila od budućih naglih skokova cijena energenata i brzo prešla na obnovljive izvore energije, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Unije za Rojters.

Zvaničnik je istakao da EK razmatra da te mjere, koje prestaju da važe u roku od nekoliko mjeseci, produži na godinu dana.

EK će predložiti produženje mjera nakon što EU postigne dogovor o novim pravilima tržišta gasa, rekao je zvaničnik, navodeći da bi ti pregovori trebalo da se završe ovoga mjeseca, ali da bi mogli da se preliju i u decembar, prenosi Tanjug.

Gornja granica cijene gasa podijelila je zemlje članice EU.

Pojedine zemlje, uključujući i Njemačku, upozorile su da bi ograničenje cijene moglo da oteža snabdjevanje sa globalnih tržišta gasa, dok Francuska, Poljska i druge zemlje traže da se ta mjera produži kako bi se obuzdala inflacija.

Energetska situacija u Evropi trenutno je povoljnija nego tokom prošle zime – zahvaljujući zemljama koje su obezbedile uvoz gasa iz drugih zemalja i povećale skladištenje gasa, navodi Rojters.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi prošle godine što je izazvalo energetsku krizu u Evropi i dovelo do rekordno visokih cijena energeneta i velike inflacije.

EU je donijela niz mjera kako bi se izborila sa energetskom krizom – uključujući ograničenje cijene gasa i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

(Capital)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime