7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Dvanaest godina od pokretanja afere “Telekom”

Krajem decembra 2011. godine otvorena je afera “Telekom”, ali ni 12 godina kasnije niko nije osuđen u ovom predmetu. Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) saopštila je prije 12 godina da ima dokaze da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori i Makedoniji tokom privatizacije telekomunikacionih kompanija. Optužnica u našoj zemlji je, nakon sedam godina, podignuta protiv bivših direktora Crnogorskog Telekoma – Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, ali ne i sestre predsjednika države, advokatice Ane Đukanović, koja je ranije negirala da je primila mito. Po navodima SEC iz 2011. godine, podmićivanje su omogućila dva člana uprave crnogorskog Telekoma i advokatica, sestra jednog od vodećih funkcionera. Đukanović je tužila medije koji su tvrdili da je ona pomenuta u tužbi.

Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Obradoviću i Ivanoviću povodom optužbi da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju počelo je ponovo 3. aprila ove godine.

Na teret im se stavlja da su pribavili korist u iznosu od 2,3 miliona eura kompaniji “Rawleigh Trading” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Obradović i Ivanović su početkom juna prošle godine oslobođeni optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da su zloupotrebom službenog položaja, fiktivnim ugovorom o konsultantskim uslugama oštetili državnu kompaniju Telekom.

Optužnica protiv Obradovića i Ivanovića već je jednom bila na kontroli u Višem sudu, ali je vraćena na dopunu jer, po ocjeni vanraspravnog vijeća, Specijalno tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza. Nakon što je to riješeno, uslijedio je sudski postupak u kome su Ivanović i Obradović oslobođeni “zbog nedostatka dokaza”:

Ipak, u decembru prošle godine, Apelacioni sud ukinuo je presudu, zbog čega je počelo novo suđenje u Višem sudu, pred Specijalnim vijećem.

Po navodima optužnice, Obradović i Ivanović su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju pribavljajući korist u iznosu od 2,3 miliona eura kompaniji “Rawleigh Trading” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama “ispitivanja tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi”.

Crnogorska državna kompanija Telekom prodata je 2005. godine Mađar Telekomu, u vlasništvu Dojče Telekoma, za 114 miliona, od čega su tri miliona izdvojena za dotaciju otkupa akcija manjinskih akcionara.

Početkom 2012.godine Komisija za hartije od vrijednosti SAD-a objavila je da je Dojče Telekom, navodno, preko svoje podružnice crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije isplatio mito.

U tužbi američke Komisije ukazivano je da su podmićivanje omogućila dva člana uprave crnogorskog Telekoma i advokatica, sestra jednog od vodećih funkcionera. U pitanju su četiri lažna konsultantska ugovora, preko četiri of-šor firme koje su agažovane navodno od Mađar Telekoma za konsalting ali su u stvari poslužile da bi se isplatilo mito kako bi mađarski investitor došao do željenog procenta vlasništva.

Dio javnosti odmah je u navodima američke komisije prepoznao Anu Đukanović, sestru ranijeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. Ana Đukanović je kasnije tužila jedan broj medija koji su pisali da je ona “prva sestra”.

Postupak u SAD, pred njujorškim sudom, vođen je protiv trojice mađarskih direktora, ali je u kasnijoj fazi dio o Crnoj Gori obustavljen. Optužnica se potpuno bazirala na navodima o korupciji u Sjevernoj Makedoniji, gdje je takođe Telekom privatizovan na krajnje sumnjiv način. Postupak u SAD je, međutim, završen vansudskim poravnanjem.

U Crnoj Gori, slučajem “Telekom” bavio se i Anketni odbor Skupštine Crne Gore, ali je ipak na kraju usvojio samo tehnički izvještaj o radu, bez direktnog zaključka je li ili ne u ovoj privatizaciji bilo sumnjivih poslova i kombinacija.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime