14.8 C
Podgorica
17.04.2024.

Đukanović: Spajić rezervisan prema Milatoviću, rekonstrukcija Vlade Mandićev ultimatum

 

Stiče se utisak da je rekonstrukcija Vlade ultimatum predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, smatra politička analitičarka i profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

“Mišljenja Milojka Spajića se konstatno mijenjaju, nedosljedan je. Govorio je u početku da sa rekonstrukcijom ne treba žuriti. Sada se već mijenjaju političke okolnosti i rekonstrukcija Vlade postaje izvjesnija. Stiče se utisak ne da Andrija Mandić prijeti, to je gruba riječ, ali svakako rekonstrukciju očekuje. To je njegov ultimatum. Mandić ima svoju misiju”, kazala je Đukanović.

Sa druge strane, Đukanović ocjenjuje da se Mandić dobro prilagođava određenom političkom trenutku, ali nije sigurna da on i njegova partija imaju potencijal za tvrdokorno prilagođavanje i saradnju u pogledu evropskih vrijednosti.

“Ne tako davno, te iste vrijednosti su oponirali i nipodoštavali. Samo prije nekoliko mjeseci je bilo priče o ratnim drugovima. Ali, jako je interesantno primijetiti kako Mandić sada hvali učinke i postupke Vlade, dok je samo prije godinu dana bio žestoki Spajićev oponent i kritičar. Okolnosti su se promijenile”, primijetila je Đukanović.

Govoreći od odnosu Spajića sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, budući da se odavno spekuliše o njihovom sukobu, Đukanović navodi da je Spajić prema Milatoviću rezervisan.

“Sa druge strane, Milatović ne propušta priliku da kritikuje Spajićeve odluke. Raskol je evidentan, samo je pitanje kako će se manifestovati na sami Pokret Evropa sad”, dodala je ona.

Partije se bore za sektore, tranzicija vlasti ne vodi ka napretku

Đukanović ocjenjuje da je na crnogorskoj političkoj sceni glavni trend borba za određene pozicije i sektore.

Đukanović smatra da je to čisto oslikavanje tranzicije vlasti, a ne napredak u demokratizaciji društva. Ipak, ocjenjuje da je Vlada, na čelu sa Spajićem, napravila određeni kompromis oko imenovanja ključnih pozicija.

“Stvorene su odlične pretpostavke za napredak ka EU integracijama”, istakla je Đukanović.

Đukanović je mišljenja da se političke partije i politički subjekti otvoreno bore za brojne sektore i pozicije.

“Nažalost, taj bezbjednosni sektor im je posebno interesantan ne da bi ga reformisali, nego da bi njime upravljali. Partijama je apsolutno nebitno kako će taj bezbjednosni sektor izgledati”, poručila je ona.

Prema njenom mišljenju, u Crnoj Gori ne dolazi do demokratizacije vlasti, već do tranzicije.

“Sa druge strane, dolazi do smjena imena funkcionera, što je dobra stvar, a to utiče na mišljenje građana. Građani su ti koji odlučuju. Mada, smatram da tranzicija nije dovoljna da bi se išlo ka napretku”, zaključila je Đukanović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime