6 C
Podgorica
10.12.2023.

Dodik: Neću pobjeći niti ću otići u zatvor

„Ne plašim se suđenja zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita. Neću pobjeći niti ću otići u zatvor. Prije će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji „Telering” Radio-televizije Republike Srpske, u kojoj ponovio da je „Kristijan Šmit nelegalan, nelegitiman, da izmišlja”. Na pravosuđu BiH, kaže Dodik, jeste da dokaže optužbe za koje ga terete.

U posljednja dva dana odbrana Dodika podnijela je po drugi put zahtjev za izuzeće postupajućeg sudije Jasmine Ćosić Dedović, a potom je uložila i prigovor na potvrđenu optužnicu koja predsjednika Srpske tereti za neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Dodikov advokat Goran Bubić kaže da je to „politički montiran proces”, da „ne postoji krivično djelo, i to dvostruko” i da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz koji potvrđuje da je Šmit izabran za visokog predstavnika u BiH. To su, napominje on, jasno naznačili i u prigovoru na optužnicu.

Bubić je napomenuo da se prigovor, između ostalog, bazira i na Povelji UN koja se nalazi u početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma, a koja garantuje suverenost i zabranjuje bilo kakav protektorat u zemlji članici UN.

Stoga je, istakao je on, djelovanje Šmita, koji se predstavlja kao visoki predstavnik, potpuno suprotno pomenutoj povelji.

„On nije utemeljen ni u Ustavu BiH, niti u Aneksu 10. Dejtonskog sporazuma, na koji se poziva Tužilaštvo BiH. Nigdje u tom aneksu ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac. Prema tome, Šmit apsolutno nema nikakva ovlašćenja da donosi zakone. Po Ustavu BiH, donošenje zakona je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH”, naglasio je Bubić.

Na zahtjev odbrane za izuzeće sudije Ćosić Dedović osvrnuo se tokom TV emisije pomenute na početku teksta i predsjednik Dodik. Podsjetio je da je ona bila u timu odbrane Nasera Orića i da je oslobodila nekoliko ljudi koji su počinili zločin nad Srbima, te da je pre toga radila u OHR-u.

„Ta žena treba meni da sudi. Riječ je o osobi koja će po difoltu odlučiti da je Milorad Dodik kriv što postoji”, rekao je Dodik. Predsjednik Srpske smatra da „stranci pokušavaju da upravljaju ovim procesom” i da je „sve to kako bi ga sklonili s političke scene”.

(Politika.rs)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime