14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Dobričanin: URA i SNP rehabilituju DPS

„Trenutna politička situacija u Crnoj Gori može se opisati kao konfuzna. Rad institucija još uvijek nije uspostavljen u punom kapacitetu, dio parlamentarne većine i čitava parlamentarna opozicija pokušava da sačini neku novu, manjinsku vladu koja nedvosmisleno već sada dovodi do destabilizacije i može odvesti Crnu Goru u pravcu u kome niko ne želi da je odvede. Globalna kriza uzrokovana sukobom u Ukrajini dovela je do značajnog poskupljenja energenata i gotovo svih životnih namirnica, ali i robe uopšte. Sve ovo doprinosi povećanoj uznemirenosti građana koji su, po ko zna koji put u Crnoj Gori zabrinuti za svoju budućnost“, navodi u razgovoru za “Dan” poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin.

Dobričanin se nada da će politička elita Crne Gore bez obzira na političku pripadnost, uspjeti da smogne snage i dijalogom i kompromisom dođe do najboljeg političkog i ekonomskog rješenja za građane Crne Gore.

„ Manjinska vlada je politički eksperiment u već politički nestabilnoj Crnoj Gori. Na ovaj eksperiment, politički subjekti koji su krenuli u njega bez prethodnih hipoteza, nemaju niti moralno niti političko pravo jer je on već pokazao da je postao tačka još jednog razdora. Rehabilitovanje DPS-a i njegovih političkih pratioca je i izvrgavanje ruglu volje koju su građani Crne Gore pokazali na poslednjim parlamentarnim izborima. Takođe, na svim lokalnim izborima građani su pokazali da ta volja za smjenom prethodnog režima ne samo da se održava, već je ona sve intenzivnija jer je svijest o njegovoj decenijskoj štetnosti po građane Crne Gore danas sve dominantnija“, kazao je Dobričanin.

Neće praviti vlast sa onima koji idu sa DPS-om

Kako navodi Dobričanin, građani su na beranskim lokalnim izborima poslali nekoliko veoma jasnih poruka.

„ DPS je politička prošlost, manjinska vlada nije odraz želje građana Crne Gore i najvažnija poruka jeste da se građani više ne plaše da iskažu svoju političku volju. Partije koje su učestvovale, a koje imaju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu sada moraju ozbiljno pristupiti formiranju odgovorne beranske vlasti koja će ovaj prelijepi grad i ovu bogatu regiju naše zemlje domaćinskim odnosom oživjeti i pretvoriti je u mjesto gdje se dolazi radi boljeg života“, ističe on.

Dobričanin dodaje da se SNP otuđio od svoje matične politike u sklopu koalicije “Za budućnost Crne Gore” sa kojom je bio dio pobjedničkog političkog talasa i od koga je dobio pet poslaničkih mandata u nacionalnom parlamentu.

„ Poslednjim potezima, odstupio je i od tradicionalne politike koju je uspostavio davnašnji SNP na čelu sa Momirom Bulatovićem, a čiji je osnovni politički postulat bio borba protiv režima Mila Đukanovića. Danas, svojim potezim, SNP traži podršku DPS-a i njegovih srodnih partija čija je politika devastirala Crnu Goru i koja je pokušala da uništi našu Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC i čija odbrana je pokrenula građane da se kao nikada do sada ujedine i odazovu njenom pozivu da litijama pokažu svoj odgovor. Ujedinjena Crna Gora smatra da se vlast u Beranama ne može praviti sa subjektima koji podršku za svoje političko djelovanje traže od posrnulog i palog režima i njegovih surogat partija već da se to mora tražiti u sklopu sadašnje političke većine“ ističe Dobričanin.

Prema njegovom mišljenju, prijetnja da će, ukoliko ne budu dio vlasti u beranama, SNP izaći iz svih drugih koalicija u gradovima gdje su sastavni dio vlasti je samo pucanje iz praznog političkog pištolja.

Kako dodaje, dva politička subjekta, koji su svoju pobjedu baštinili upravo na borbi protiv režima DPS-a danas, svojim činjenjem dovode do njegove rehabilitacije i povratka posrnule političke misli.

„ Razlog ovakvog djelovanja je ostao misterija jer razumnog objašnjenja za ovakav politički rasplet jednostavno nema. Cijela stvar oko formiranja manjinske vlade bazirana je na ucjenama i stavovima koji su sve samo ne odraz savremenih demokratskih društava. Ko može a ko ne može u Vladu određuju građani na izborima, a ne političari koji priželjkuju ono što im po postignutim rezultatima pripada samo u sklopu dogovora parlamentarne većine. Ukoliko taj dogovor izostane, onda se rješenje traži od onih koji su nam ukazali povjerenje a to su građani na sveopštim izborima“, ističe poslanik Ujedinjene.

On podvlači da je formiranje vlade u sklopu parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine nešto za šta se Ujedinjena Crne Gora borila od samog početka političke krize, te da je to ko će biti na njenom čelu najmanje bitno. Prema njegovom mišljenju, prioritetna pitanja koja se moraju rješavati u Crnoj Gori su ekonomski prosperitet, borba protiv organizovaog kriminala, donošenje zakona o porijeklu imovine, revitalizacija poljoprivrede i stočarstva, unaprjeđenje zdravstvenog sistema i izmjena već prevaziđenog sistema zdravstvenog osiguranja.

Na pitanje da li sadašnji v.d predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić treba da zakaže sjednicu parlamenta, odgovara pitanjima.

„ Da li dijalogu treba dati prednost nad političkim ultimatumima? Da li opet jedan narod u Crnoj Gori mora da se osjeća ugroženim jer se svi oni koji su ga gazili polako vraćaju na vlast? Parlamentarnu sjednicu treba zakazati onda kada se sve nepoznanice razjasne. Na kraju krajeva, odnosno na početku, nameće se pitanje ko podržava ovu takozvanu manjinsku vladu. Mi još uvijek nemamo dogovor oko njenog formiranja, a na sva usta čujemo kuknjavu kako se ne zakazuje plenum. Poštovane kolege poslanici i politički lideri, vi koji ste krenuli u ovu opasnu avanturu, prvo se dogovorite čiju ćete političku podršku tražiti i dobiti i ko će biti konstituenti vaše vlade, a onda ćemo mi dati odgovor na sva do sada postavljena pitanja“, zaključuje Dobričanin.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime