7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

DF: CG očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora bez odlaganja

Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora i bez nepotrebnog odlaganja riješi ovo pitanje. Taj posao koji je započet prije desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen, ocijenili su u Demokratskom frontu.

DF poručio i da najveći broj građana koji su vjernici SPC mogu shvatiti proteste kao jedini način komunikacije s Vladom (Foto: rtcg.me)

Poručuju da nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament.

“Za Demokratski front, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja dio ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti. To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima”, navode u saopštenju.

Crnoj Gori je, dodaju, potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i riješenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata.

“Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne smije imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice. Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj vjerskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada. Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva. Nepotpisivanje ovog ugovora je ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati”, navode u DF-u.

Dodaju, ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci CPC. Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vjernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava.

“Jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspjeli da odbranimo svetinje, pa nam neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima. Zato tražimo da se držite riječi i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja”, zaključuju u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime