30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

Dan žena obilježen i panel diskusijom „Rodna ravnopravnost“

Na Univerzitetu „Mediteran“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, organizovana je panel diskusiju „Rodna ravnopravnost“.

Učesnice diskusije bile su: Prof. dr Vesna Ratković, višegodišnja predstavnica Crne Gore u Ekspertskoj grupi za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO), mr Dragica Anđelić, Generalna sekretarka Univerziteta „Mediteran” i Biljana Pejović, Načelnica Direkcije za poslove rodne ravnopravnosti pri Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Na panel diskusiji prof. Ratković je predstavila zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, kao i relevantne međunarodne konvencije koje je Crna Gora ratifikovala. Mr Dragica Anđelić se osvrnula na višegodišnji pregled sistema kvota u Parlamentu Crne Gore. Ona je zatim konstatovala da uprkos manama procentualnog određivanja učešća žena u Parlamentu, kvote su trenutno jedino sigurno sredstvo i način da žene uđu u svijet politike.

Navedeno je i da je u završnoj fazi izrada Plana rodne ravnopravnosti na Univerzitetu “Mediteran”. Načelnica Direkcije za poslove rodne ravnopravnosti Biljana Pejović predstavila je Nacionalnu strategiju rodne ravnopravnosti za period 2021.-2025. i eventualne izazove sa kojima će se Crna Gora susresti u njenoj implementaciji.

Panel diskusija je bila najava početka saradnje Pravnog fakulteta, Univerziteta “Mediteran” i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, koja će se nastaviti potpisivanjem Memoranduma o saradnji.

Diskusiji su prisustvovali studenti Univerziteta “Mediteran” i zainteresovana javnost koja je aktivno učestvovala u završnici diskusije postavljanjem pitanja panelistkinjama.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime