24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Crvena zvezda: Slijedimo zvanične stavove naše države, igrači i stručni štab su se ponašali u skladu sa odlukom kluba

Povodom događaja u Kaunasu, gdje košarkaši Crvene zvezde uoči utakmice Evrolige protiv Žalgirisa nisu željeli da drže zastavu Ukrajine sa natpisom “Stop war” (Zaustavite rat), saopštenjem se oglasio beogradski klub.

Crvena zvezda je saopštila da je primorana da se oglasi “u cilju sprečavanja bilo kakvih spekulacija i politizacije gesta naših igrača prije početka utakmice u Kaunasu i košarke u cjelini”.

“KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i slijedi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno je stavio do znanja nekoliko dana prije utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola „STOP RATU“.

“Igrači i stručni štab KK Crvena zvezda slijedili su, i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku donijeli, uključujući i prvotimca našeg kluba Erona Vajta koji se bez zamjerki povinovao odluci kluba i svojim primjerom pokazao da je dio tima i kluba”, navodi se u saopštenju.

Vajt je poslije utakmice na društvenim mrežama napisao da je menadžment kluba odlučio da igrači ne drže transperent.

“Zato i ovim saopštenjem KK Crvena zvezda staje u odbranu svog igrača koji se neopravdano našao na udaru dijela javnosti, jer se zalaže za iste vrednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak ovog rata i stradanje nedužnih civila i djece! Upravo slučaj Erona Vajta koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrijebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost miješanja politike u sport!”, navodi beogradski klub.

“Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke!

KK Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranja „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga i Nato agresije predstavlja provokaciju) i promociju parole „Slava Ukraini“ koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao”, navodi se u saopštenju.

“Da li danas 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999. godine u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i djece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner „Zaustavite agresiju na Jugoslaviju“? Da li po ugledu na jučerašnje događaje, sada KK Crvena zvezda sa istim pravom može da zahtijeva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent „Kosovo je Srbija“ kako bi još više internacionalizovali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dijela teritorije Republike Srbije?”, stoji u saopštenju.

“KK Crvena zvezda se uvijek trudio da bude dobar domaćin gostujućim klubovima i da ih zaštiti od bilo kakve politizacije, ali i promovisao mir, što smo nošenjem banera sa antiratnim porukama i tokom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini!

Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcioniše ovo kršenje osnovnih načela i Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizovane i očigledno unaprijed pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu.

U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi…

KK Crvena zvezda će bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti da promoviše prave vrijednosti košarke i takmičenja u kojima učestvuje”, navodi se u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime