18.9 C
Podgorica
17.06.2024.

Crnogorski diplomata u UN: Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin

Crnogorski diplomata Damir Šabanović, kazao je danas u Ujedinjenim nacijama, da Rezolucija o Srebrenici nepogrešivo osuđuje zločin.

On je pozvao članice da spriječe buduće genocide, da se priča o tome kroz obrazovanje, ali i da se spriječi veličanje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Poručio je da oni koji su odgovorni za genocid treba da odgovaraju.

Šabanović je podsjetio na predloge koje je Crna Gora dala u preambuli kako bi se postiglo da se jasno i jednoglasno naglasi individualni karakter zločina i da se spriječi zloupotreba, bilo politička, bilo pravna, kako bi se ljudi ili narod označili kao genocidni.

“Imali smo istaknutu komunikaciju da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja rezolucije. Imali smo dva prijedloga u preambularnom dijelu, kako bi se naglasio individualni karakter zločina”, rekao je crnogorski predstavnik.

Istakao je da Crna Gora smatra da je kroz te predloge dala značajan doprinos kako bi se izbjegla pogrešna tumačenja suštine rezolucije.

Dodao je da Crna Gora, “kao multietničko društvo”, polaže mnogo na dobrosusjedske odnose i da razumije osetljivost svih pitanja važnih za koegzistenciju.

“Razmotrili smo sve političke implikacije”, rekao je on.

Ocijenio je da rezolucija o Srebrenici “nepogrešivo osuđuje zločin i poziva da se spriječe budući genocidi”

Podsjećamo, sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se ponavlja da se “krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini“ kao i „čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime