19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Crna Gora odbila da izruči Turskoj još jednog vođu kriminalne grupe

Za razliku od slučaja turskog državljanina Binalija Čamgoza, koji je podigao medijsku prašinu nakon odluke ministra pravde Andreja Milovića da odbije zahtjev Turske za njegovo izručenje zbog lošeg zdravstvenog stanja i opasnosti od političkog progona, neki gotovo identični slučajevi prošli su “ispod radara” i medijske zajednice i šire javnosti. Naime, Crna Gora je odbila da Turskoj izruči i Volkana Redžbera, navodnog vođu kriminalnog klana “Gol gang”, koji je uhapšen dvadesetak dana nakon Čamgoza, 30. jula 2022. godine.

Turska je potjernicu za Rečberom raspisala kako bi bio priveden na odsluženje višegodišnje kazne zatvora. Za razliku od slučaja Čamgoza, odluku kojom je odbijeno izručenje Redžbera donio je Apelacioni sud Crne Gore. Shodno zakonskim propisima, rješenje je dostavljeno tadašnjem ministru pravde Marku Kovaču, koji je bio dužan da sa tom odlukom upozna turske pravosudne organe. Viši sud u Podgorici utvrdio je da su ispunjeni uslovi da Rečber bude izručen svojoj državi, ali je, po žalbi odbrane, Apelacioni sud preinačio tu odluku, utvrdivši da izručenje ne treba da bude dozvoljeno.

U odluci tog suda naveden je niz pravilnih zaključaka prvostepenog suda. Tačnije, sudije Apelacionog suda su ocijenile da su njihove kolege iz Višeg suda pravilno utvrdile sve odlučne činjenice, “ali je na tako utvrđeno činjenično stanje pogrešno primijenjeno materijalno pravo”. Naime, sud je naglasio da je Rečber pripadnik manjinskog naroda Alevita, vjerske organizacije čiji pripadnici se suočavaju sa poteškoćama u ostvarivanju svojih prava i da su predmet diskriminatorskog tretmana. Osim toga, naveli su da je krajem 2020. godine podnio krivičnu prijavu zbog prijetnji smrću koje je dobio, a nema dokaza da su nadležni postupali po njoj. Takođe, u spisima predmeta su i prijave njegovih majke i sestre zbog prijetnji smrću.

“Sastavni dio spisa su i novinski članci i fotografije koje svjedoče o nasilju, prijetećim porukama, čak i o povređivanju i ubistvu bliskog člana porodice Redžbera”, piše u odluci Apelacionog suda.

Uz navode o strahu za život, pomenuti državljanin Turske tražio je i azil u Crnoj Gori, ali je MUP odbio njegov zahtjev. U zahtjevu za azil on je tvrdio da je pripadnik manjinskog naroda Alevita, zbog čega on i članovi njegove porodice u Turskoj trpe razne vrste progona – prijetnje smrću, fizičke napade, ubistva, i to, kako je naveo, prvenstveno od terorističkih organizacija koje su kao takve zvanično prepoznate, pri čemu su napadi intenzivni u odnosu na njega, kao jednog od vođa Alevita. Naveo je da je dugo godina doživljavao prijetnje oružjem, smrću, ranjavanje, natpise na kući sa prijetnjama i uvredama, zbog čega je podnosio krivične prijave nadležnim institucijama, po kojima nije postupano.

Zbog odluke MUP-a podnijeta je tužba Upravnom sudu, koji ju je odbio, a sudije su ocijenile da bi Redžber da je zaista ugrožen ranije tražio azil. Naime, prihvatili su stav MUP- a da nije utvrđeno postojanje opravdanog straha od progona zbog vjere i pripadnosti grupi, odnosno političkog mišljenja. Ovo iz razloga što je Redžber Tursku napustio i za tri i po godine boravio u nekoliko zemlja, od kojih su neke članice EU i proglašene za sigurne treće zemlje, a u kojima nije zatražio međunarodnu zaštitu.

“Tužilac je, kako je i sam naveo, osnovao firmu u Crnoj Gori 2021. godine, kada je aplicirao za radnu dozvolu, ali tada nije tražio azil u Crnoj Gori. Tužilac nije zatražio azil ni 30.7.2022.godine, kada je ponovo ušao u Crnu Goru, već je preko punomoćnika, obavještenjem od 7.11.2022.godine, izrazio namjeru da traži azil u Crnoj Gori, što, i po nalaženju suda, jasno ukazuje da razlog podnošenja zahtjeva nije strah od progona, već odlaganje ili sprečavanje izvršenje odluke čija je posljedica njegovo udaljenje iz Crne Gore, odnosno izručenje državi porijekla radi izdržavanja kazne zatvora, budući da se tužilac u vrijeme podnošenja zahtjeva za azil nalazio u ekstradicionom pritvoru”, piše u odluci Upravnog suda.

Na ovu odluku Vrhovnom sudu žalila se Redžberova odbrana, pa se predmet sada nalazi kod njih.

“Dan” je u maju prošle godine objavio da su dvojica turskih državljana, braća Sahiti, pokušala da pobjegnu iz spuškog zatvora. Kod jednog od braće službenici zatvora pronašli su papir na kojem su bila imena dvojice njihovih sunarodnika koji su se tada takođe nalazili u spuškom zatvoru, a u pitanju su bili Volkan Redžber i Binali Čamgoz.

Turski Interpol obezbijedio da bude uhapšen u Crnoj Gori

Turske vlasti potražuju Redžbera radi izdržavanja objedinjene kazne zatvora u trajanju od 9 godina, 10 mjeseci i 90 dana, a u kaznu mu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru. Osim zbog izdržavanja zatvorske kazne zbog više krivičnih djela, Turska Rečbera traži i radi vođenja krivičnog postupka zbog osnivanja i upravljanja oružanom kriminalnom organizacijom i pljačke izvršene zajedno sa više lica.

Redžber, koji je, prema navodima tamošnjih bezbjednosnih službi, ušao u oružane sukobe sa drugim kriminalnim organizacijama u Istanbulu, uhapšen je na podgoričkom aerodromu 30. jula 2022. godine. Prema pisanju medija, nakon što je odlukom sudske kontrole pušten na slobodu u procesu u kojem mu je u januaru 2021. godine u Rumuniji suđeno za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja, turski Interpol je obezbijedio da Redžber bude uhapšen u Crnoj Gori na osnovu obavještajnih podataka do kojih su došli.

“Upravni sud je ocijenio da bi Rečber ranije tražio azil da je zaista bio ugrožen”

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime