12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Cetinje: Kuća Vujovića proglašena za kulturno dobro

Kuća Vujovića na Cetinju, sagrađena 1930. godine, dobila je status nepokretnog kulturnog dobra. Ta kuća, za koji se navodi da je projektovana u duhu ekleticizma, kombinovanjem elemenata neorenesanse i gotike, a nalazi se u istorijskom jezgru Cetinja, biće pod zaštitom Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

U odluci Uprave navodi se da arhitektura i tehnologija gradnje ove kuće potpuno odstupaju od tadašnjeg tradicionalnog koncepta gradnje stambenih kuća na Cetinju.

– Kuća je projektovana u duhu ekleticizma, kombinovanjem elemenata neorenesanse i gotike, u razuđenom odnosu volumena, naglašenih u krovovima i mnoštvu fasadnih detalja u malteru, što joj daje atipičnu arhitektonsku otmenost i ljepotu. Koristeći arhitektonske elemente, materijale i maltersku obradu prepoznatljivu na objektima u istorijskom jezgru, graditelj je specifičnom kombinacijom i senzibilitetom ostvario jedinstveno rješenje stambene vile. Takođe, stambeni prostor u objektu dobro je riješen ostvarivanjem uspješne interakcije svih funkcija i prostora, kako unutar objekta, tako i sa dvorištem-vrtom iza kuće – navodi se u odluci Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je donijeta 1. decembra prošle godine.

Uprava u toj odluci konstatuje da je objekat kulturno dobro, konstruktivno u relativno dobrom stanju. U lošem stanju su fasada, limeni krovni pokrivač i fasadna stolarija.

– Drveni okviri su dotrajali ili nedostaju, a dio prozorskih otvora je zamijenjen. Na prizemlju su tri prozora sa roletnama i jedan prozor na sjeverozapadnoj strani sa metalnim zastorom. Metalne ograde (ulazno stepenište i balkoni), originalno sačuvane, zahvatio je visok stepen korozije, tako da se boja vidi samo u tragovima. U enterijeru prizemlja objekta većina zidova i plafona je u lošem stanju zbog uticaja vlage i prodora vode. Drvene kružne stepenice su u lošem stanju. Slivnici su u lošem stanju ili nedostaju na određenim područjima – konstatovano je u mišljenju Uprave.

U cilju zaštite kulturnog dobra, predložene su konzervatorske mjere. Radiće se konzervatorski projekat sanacije objekta, kojim će se obuhvatiti i uređenje dvorišta sa ogradom. Planirano je zadržavanje originalnih horizontalnih i vertikalnih gabarita, zatečena spratnost objekta, visina sljemena i nagib krovnih ravni, kao i svih elemenata arhitektonske plastike. Predviđen je konzervatorski tretman čišćenja fasade, dekorativnih elemenata fasade, kao i kamenog postamenta, ulaznog betonskog stepeništa i stubova. Planira se sanacija krovne konstrukcije u dijelu gdje je to potrebno, kao i zamjena krovnog pokrivača.

– Zadržati dimenzije, proporcije, broj i raspored postojećih otvora (prozora i vrata). Ukloniti recentno postavljene roletne i metalni zastor sa otvora. Fasadnu stolariju ograničiti na restauraciju i popravku zatečenog stanja. Ukoliko restauracija nije moguća, stolariju izraditi od kvalitetne drvene građe, u svemu po uzoru na autentičnu, sa svim specifičnostima i karakteristikama, kao i sa svim metalnim elementima (šarke, ručice, šildove…). Nije prihvatljivo postavljanje PVC prozora i roletni. U mogućoj mjeri očuvati postojeću unutrašnju dispoziciju prostorija sa svim karakterističnim detaljima u enterijeru. Konzervirati/restaurirati autentično drveno kružno stepenište i vrata. Prilikom sprovođenja konzervatorskih mjera na dobru prednost dati i insistirati na tradicionalnim tehnikama, zanatima i materijalima – predložene su mjere restauracije i konzervacije.

Radi zaštite kulturnog dobra od mogućih zloupotreba, upotreba kulturnog dobra i njegovog prepoznatljivog dijela u komercijalne svrhe (reklamu, element firme, izradu suvenira, filmskog ili fotografskog materijala i dr.) moguća je jedino na osnovu odobrenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Na kući Vujovića stajaće obilježje “Kulturno dobro od lokalnog značaja”.

Osobena i autentična

U odluci Uprave navode se kriterijumi na osnovu kojih su utvrđene kulturne vrijednosti.

– Kuća Vujovića kao nepokretno dobro posjeduje autentičnost i integritet, a takođe ima stepen očuvanosti, kao i jedinstvenost i rijetkost u okviru svoje vrste. Posjeduje istorijsku, arhitektonsku, umjetničku i ambijentalnu osobenost, odnosno ima istorijski, arhitektonski, umjetnički, naučni, ambijentalni, socijalno-ekonomski i vaspitno-obrazovni značaj – navodi se u odluci.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime