26.9 C
Podgorica
23.07.2024.

Čestitke povodom Kurban bajrama

Islamski praznik Kurban bajram počeće sjutra, slaviće se četiri dana, a tim povodom su stigle i čestitke.

Šehović: Kurban bajram nek bude podstrek za činjenje dobrih djela
Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban bajram, uz želju da praznični dani budu dodatni povod za njegovanje zajedništva i razumijevanja, pružajući snažan doprinos jačanju neprolazne vrijednosti mira i snaženju međusobnog razumijevanja.

„Saradnja i dijalog, uz uzajamno poštovanje i uvažavanje različitosti kao društvenih vrlina društava koja imaju privilegiju da baštine multikulturalizam, doprinose uspješnoj izgradnji zajedničke budućnosti. Zato je važno da se u susret velikim i značajnim praznicima, uvijek prisjećamo onoga što naše društvo čini bogatim i posebnim. Nek i ovaj Kurban bajram, koji ukazuje na potrebu ljudske međuzavisnosti i brige za drugoga, bude podsjetnik na ljepotu pomaganja, darežljivosti, suživota i solidarnosti”, naveo je Šehović.

Šehović je poželio da Bajram bude podstrek na dobra djela, te da ga islamski vjernici provedu uz porodično zajedništvo, radost i saosjećanje sa onima koji trebaju pomoć i podršku.

Đurašković: Kurban-bajram simbolikom podsjeća na bogatstvo različitosti i ljepotu skladnog života
Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković čestitao je vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

“Povodom jednog od najvećih i najradosnijih praznika u Islamu Kurban-bajrama, u ime Prijestonice Cetinje i u svoje lično ime upućujem srdačne čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, sa željom da praznične dane proslavite u lijepom raspoloženju, zdravlju i ličnoj i porodičnoj sreći. Vrijednosti koje ovaj praznik simbolizuje – zajedništvo, požrtvovnost i briga za druge, a koje naše Cetinje vjekovima baštini, čine okosnicu društvenog napretka i trebaju biti ugrađene u svaki aspekt našeg svakodnevnog života. Kurban-bajram svojom plemenitom simbolikom podsjeća nas i na bogatstvo različitosti i ljepotu skladnog života, koji su ključni elementi multivjerskog i građanskog društva, čije temelje stalno treba da osnažujemo kako bismo osigurali harmoniju među svim njegovim članovima. Uz želju da nam uzvišene vrijednosti Kurban-bajrama budu svjetionik u svakodnevnim izazovima i podstrek za izgradnju boljeg društva, još jednom svim vjernicima čestitam praznik. Bajram šerif mubarek olsun”, navodi se u čestitki.

Popović: Neka ovi dani budu ispunjeni mirom, srećom i ljubavlju
Potpredsjednica Skupština Zdenka Popović čestitala je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

“U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime koristim priliku da reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, gospodinu Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjere, čestitam nastupajuće dane Kurban – bajrama, uz želju da ih provedu u porodičnom miru i ljubavi sa bližnjima. Kurban bajram je vrijeme kada se porodice okupljaju u molitvi, radosti i dijeljenju darova, slaveći duhovne vrijednosti i dobročinstvo. Neka ovi dani budu ispunjeni mirom, srećom i ljubavlju, a vaša srca ispunjena saosjećanjem i plemenitošću. Uvjerena sam da će ovaj praznik dodatno osnažiti duh tolerancije, razumijevanja i međusobnog poštovanja među svim građanima Crne Gore. Zajednički možemo graditi društvo zasnovano na pravdi, jednakosti i solidarnosti, njegujući različitost kao naše najveće bogatstvo kojim trasiramo put novim naraštajima u korist njihove sigurnije i prosperitetnije budućnosti. Neka vam Kurban Bajram donese obilje radosti i blagostanja, te neka u vašim domovima vladaju mir i harmonija, pa u to ime još jednom svim vjernicima islamske vjere čestitam Kurban – bajram”, kazala je Popović.

Nimanbegu: Ovi sveti dani u islamskom kalendaru ispunjava srca svakog vjernika
Predsjednik Opštine Ulcinj Genci Nimanbegu čestitao je Kurban Bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

“Čestitke povodom ovog svetog praznika koji nas poziva na žrtvu, ujedinjuje i spaja oko najviših ljudskih vrijednosti. Što više razumijevanja, mira, blagostanja i ljubavi u vašim porodicama. Ovi sveti dani u islamskom kalendaru ispunjava srca svakog vjernika sa željom da činimo dobra dijela i budemo jedni uz druge. Prenesimo mlađim generacijama bogato nasleđe našeg grada, harmoniju i porodično razumijevanje. Blagosloveni bili Vi i Vaše porodice. Ujedno, predsjednik Nimanbegu je ovom prilikom uputio čestitke predsjedniku Islamske zajednice u Crnoj Gori g. Rifatu Fejziću i glavnom imamu Islamske zajednice u Ulcinju g. Ali Bardhi”, navodi se u čestitki.

Nenezić: Simbol praštanja i međusobnog približavanja
Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić kazao je da “duh Kurban bajrama nosi simboliku oproštaja i velikodušnosti koja je preduslov za mir i opšte blagostanje”.

On je čestitao praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, glavnom imamu barskom Muidinu Milaimiju i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

“Kurban bajram je jedan od najvećih i najradosnijih praznika Islama, i praznični dani koji su pred nama biće prilika da ih zajedno provedemo u lijepom raspoloženju i da radost Bajrama podijelimo sa svojom rodbinom, komšijama i prijateljima.

“Duh Kurban bajrama nosi simboliku oproštaja i velikodušnosti koja je preduslov za mir i opšte blagostanje i slaveći Kurban bajram sa svojim kumovima, prijateljima, komšijama živimo amanet naših slavnih predaka, a to je da poštujemo različitosti i čuvamo ih kao posebnu vrijednost.

“Blagi dani koji su pred nama biće prilika da nas i ovaj praznik kao simbol praštanja i međusobnog približavanja podsjeti da treba da istrajavamo zajedno i složno u ovim izazovnim vremenima kada je naše građansko društvo ugroženo od onih koji ne shvataju da samo uz međusobno poštovanje i razumijevanje možemo dalje graditi naše društvo i našu zajednicu”, napisao je Nenezić.

Bogdanović: Kurban bajram nas podsjeća i obavezuje da budemo bolji ljudi
Predsjednik Kluba poslanika Demokrata i generalni sekretar te stranke Boris Bogdanović čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu efendiji Fejziću, kao i svim građanima islamske vjeroispovijesti.

“Ovaj sveti praznik nosi u sebi poruku ljubavi, mira, solidarnosti i zajedništva, vrijednosti koje nas sve u našoj najljepšoj i zajedničkoj kući, Crnoj Gori, povezuju i čine jačima, ali i simbolizuje vrhunac vjere i odanost Bogu koju je pokazao Ibrahim prije više od četiri milenijuma. Kurban Bajram je vrijeme kada se podsjećamo na univerzalne i neprolazne vrijednosti važnosti žrtvovanja za dobrobit drugih, brige o bližnjima i prijateljima, ali i pružanja pomoći najugroženijima.

“Svetkovina Kurban Bajrama nas podsjeća i obavezuje da budemo bolji ljudi, da pružamo ruku jedni drugima, gradimo mostove međusobnog razumijevanja i poštovanja, ali i doprinosimo izgradnji harmoničnog i pravednog društva, društva jednakih šansi i društva koje ne poznaje vjerske, nacionalne i bilo koje druge razlike, jer svi smo mi sinovi ovog našeg zajedničkog stijenja. U duhu jednog od najznačajnijih praznika za sve pripadnike islamske vjere, još jednom vam želim srećan Bajram, obilje zdravlja i sreće. Neka vam Kurban Bajram donese mir i blagostanje i neka dodatno ojača čelične veze prijateljstva i solidarnosti među svima nama. Bajram šerif mubarek olsun”, napisao je Bogdanović.

Mandić: Čuvajući običaje, gradimo bolju budućnost
Predsjednik Skupštine Mandić čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori RifatuFejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti.

„U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično želim da Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti iskreno čestitam veliki praznik Kurban bajram, sa željom da donese mir, zdravlje i sreću svakom domu i porodici. Čuvajući i vrednujući običaje i porodične vrijednosti, gradimo bolju budućnost u kojoj su takva životna načela sami temelj koji garantuje stabilnost, mir i sklad.

“Poštujući i njegujući različitosti u Crnoj Gori upravo svjedočimo simboliku praznika koji upućuje da u svim ljudima pronađemo ono najbolje, što dalje predstavlja osnov za stvaranje pomirenog i skladnog društva. Želim Vam da bajramske dane provedete u miru, zdravlju i sreći sa najbližima, uz nadu da ćemo zemlju blagostanja graditi zajedno“, napisao je Mandić.

Đeka: Radost podijelite sa porodicom, prijateljima i komšijama
Ministar ljudskih i manjnskih prava Fatmir Đeka čestitao je praznik reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjere.

“Bajram je praznik radosti, stoga želi da tu radost podijelite sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama. Neka dani Kurban bajrama budu ispunjeni solidarnošću, međusobnim poštovanjem i međuvjerskim skladom koji baštinimo i po čemu je Crna Gora prepoznata. Želim da ovaj veliki praznik provedete u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost Bajrama sa svojim najbližima u dobrom zdravlju i harmoniji”, napisao je Đeka.

Krapović: Bajramski dani da budu podsjetnik na važnost njegovanja najznačajnijih vrijednosti našeg društva
Ministar odbrane Dragan Krapović je, u ime tog resora i Vojske i svoje lično, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, svim vjernicima, kao i zaposlenima u sektoru odbrane koji slave jedan od najvećih praznika Islama, uputio čestitke povodom Kurban bajrama.

“Nastupajući Bajramski dani neka budu podsjetnik svima nama na važnost njegovanja međuljuskog razumijevanja, multikulturalnosti naše države, solidarnosti i tolerancije koje su najznačajnije vrijednosti našeg društva. Sa željom da predstojeće praznične dane provedete sa svojim porodicama u lijepom raspoloženju, a da radost ovog praznika podijelite sa svojim najbližima želim vam ‘Bajram Šerif Mubarek Olsun’”, napisao je Krapović.

Bečić: Poštovanje vjekovne duhovne tradicije približava ljude idealima jedinstva, dobrote i milosrđa
Poštovanje vjekovne duhovne tradicije približava ljude idealima jedinstva, dobrote i milosrđa i služi nam kao moralni vodič za buduće generacije, kazao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

“Želim vam da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju, u zagrljaju svojih najbližih. Povodom jednog od najvećih islamskih praznika, Kurban Bajrama, upućujem srdačne čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifatu efendiji Fejziću, kao i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti. Poštovanje vjekovne duhovne tradicije približava ljude idealima jedinstva, dobrote i milosrđa i služi nam kao moralni vodič za buduće generacije, koje imaju obavezu da pokažu vitalnost i snagu i nastave sa očuvanjem kulturne raznolikosti naše zemlje i očuvanje onog najvažnijeg a to je mir i sigurnost”, naveo je Bečić u čestitki.

“Naša zemlja je dom različitih religija, naše kulturno bogatstvo i različitosti su ono što svaki naš dan čini posebnim, čini da budemo zahvalni na svemu što imamo, na sve ono što treba da njegujemo, a posebno ono što treba da čuvamo. Zato, neka na vrata svih vas zakucaju sreća, radost, snaga i mir. Budimo zahvalni na tim blagoslovima jer obilježavamo praznik žrtvovanja i dobročinstva, prisjećajući se Abrahamovog povjerenja u Boga i smisla i veličinu saosjećanja i odanosti, ljubavi prema bližnjima i međusobnom poštovanju. Stoga, želim vam da blagoslovene dane Kurban Bajrama provedete u zdravlju, slozi i blagostanju, u zagrljaju svojih najbližih. Srećan Bajram”, zaključuje se u čestitki.

Mustafić: Praznik koji podsjeća vjernike na temeljne i iskonske istine
Kurban bajram podsjeća vjernike na temeljne i iskonske istine ljudskog roda, poručio je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Mustafić je čestitao Kurban bajram reisu islamske zajednice Rifatu Fejziću i svim građanima islamske vjere u državi i dijaspori.

On je kazao da je obred hadža simbol duhovnog puta ka smislu i izvoru života, a kurban je žrtva koju prinose na putu približavanja Bogu Uzvišenom.

„Put i žrtva oblikuju svakog slobodnog čovjeka koji se približava u pokornosti samo Stvoritelju univerzuma“, rekao je Mustafić.

Kako je kazao, u životima i ponašanju ljudi to znači samilost, solidarnost i međusobno pomoganje – riječju i djelom, a kurbanima se daje puni smisao u dijeljenju i dobročinstvu.

„U našim mislima, molitvama i dovama, naša srca su i sa braćom u Gazi i Palestini i sa svim unesrećenima i poniženima, moleći Boga Uzvišenog da im olakša i učini da njihove patnje prestanu i sloboda dođe u njihove domove“, rekao je Mustafić.

On je poručio da žele da radost i ljepota blagdana učvrste sve na putu dobrote i jedinstva u porodicama, u zajednici, u narodu, kao i sa svim komšijama i dobrim ljudima u Crnoj Gori.

„U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, čestitam Kurban- bajram Vama, našoj ulemi- imamima, porodicama, braći i sestrama, i svim svim pripadnicima islamske vjere u Crnoj Gori i dijaspori. Bajram šerif mubare olsun“, poručio je Mustafić.

Đeljošaj: Bajramski dani dodatno da utvrde najšire međuljudsko razumijevanje, radost i blagostanje
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj uputio je čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i vjernicima koji obilježavaju praznik.

„Dozvolite da najiskrenije čestitam Kurban bajram, sa željom da nastupajući bajramski dani u našoj državi dodatno utvrde najšire međuljudsko razumijevanje, radost i blagostanje. Humane poruke koje sobom nosi ovaj veliki praznik, prilika je da se podsjetimo značaja univerzalnih vrijednosti i posvjedočimo solidarnost, bliskost i toleranciju, zajednički doprinoseći multietničkoj i multikonfesionalnoj harmoniji u Crnoj Gori, naveo je Đeljošaj u poruci upućenoj reisu.

Ibrahimović: Prilika da se sjetimo i onih čiji životi nisu ispunjeni radošću i blagostanjem
Predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović uputio je čestitku reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori.

“Iskreno želim da jedan od najznačajnijih islamskih blagdana provedemo u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. Nastojimo da naše dobro djelo bude trajno i da nam vrijednosti Kurban-Bajrama budu podsticaj za toleranciju i solidarnost. Izazovno vrijeme u kojem živimo zahtijeva da budemo okrenuti interesima kolektiviteta i progresu društva”.

Ibrahimović je naglasio da su bajramski dani “prilika da se sjetimo i onih čiji životi nisu ispunjeni radošću i blagostanjem, nego patnjama i glađu”.

“Naše misli i iskrene dove su uz sve nevine i nemoćne, molimo se da pronađu mir i da poslije svega žive slobodno. Uz želju da nam Kurban-Bajrama oplemeni dušu i upotpuni našu vjeru, ojača jedinstvo i učvrsti međusobno povjerenje, u ime Bošnjačke stranke i svoje ime, Bajram šerif mubarek olsun”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime