21.1 C
Podgorica
26.05.2024.

CEGAS: Katnića niko nije kontrolisao

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da nijesu tačni navodi Centra za građanske slobode (CEGAS) da rad Specijalnog državnog tužilaštva nije kontrolisan u vrijeme kada je on bio na čelu te tužilačke ustanove.

CEGAS je u svom istraživanju ukazao na nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima, iako to, kako ističu, zakon eksplicitno nalaže.

Katnić je, u izjavi za “Dan”, istakao da su kontrole redovno vršene.

Kontrole su vršene kako od strane Vrhovnog državnog tužilaštva tako i od strane upravne inspekcije Ministarstva pravde i u tim kontrolama rad svih tužilaštava pozitivno je ocijenjen, kazao je Katnić.

Iz CEGAS-a su saopštili da SDT niko nije kontrolisao za vrijeme GST Milivoja Katnića, naglasivši da je bio značajan izostanak nadzora i u drugim tužilaštvima.

“Odgovornost za ovakav vid propusta je izostala. Nad SDT-om je prvi put vršen nadzor za 2016.godinu, pa je tek u 2021. započet, 29.januara 2021, odlukom v.d. VDT-a, koja se zbog kadrovskih promjena mijenjala dvaput tokom iste godine, s posebnim osvrtom na nadzor nad SDT-om“, navode u saopštenju.

Po Zakonu o državnom tužilaštvu, Vrhovno državno tužilaštvo najmanje jedanput godišnje vrši analizu rada državnih tužilaštava, pa je jasno o kojem se zaostatku radi.

“Prema podacima iz državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju izvršen je u četvrtom kvartalu 2022.godine, dok je nadzor nad SDT-om i dalje u toku. CEGAS ne čudi dužina trajanja nadzora, s obzirom na značajna kašnjenja i stalne kadrovske izmjene, ali čudi činjenica da Vrhovno državno tužilaštvo na pitanje CEGAS-a o postojanju plana nadzora za 2023.godinu dobija odbijajuće rješenje, u kojem se navodi da Vrhovno državno tužilaštvo ne posjeduje dokument koji sadrži tražene podatke” navodi se u saopštenju.

Kako u 2022. godini nije vršen nadzor od viših državnih tužilaštava ka osnovnim, kako navode, čudi činjenica da Više državno tužilaštvo Podgorica još uvijek nema izrađen poseban plan nadzora za ovu godinu već ih je informisalo da je on predviđen u aktu programa rada za 2023., ali nije jasno određeno nad kojim osnovnim tužilaštvima će biti sproveden nadzor.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, na isto pitanje CEGAS-a o planu nadzora za 2023.godinu odgovara da je u toku proces ocjenjivanja državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava. Tek nakon što budu svi ocijenjeni biće utvrđen i plan nadzora za 2023.godinu. Više državno tužilaštvo Podgorica smatra, da ima vremena za donošenje posebnog plana nadzora za 2023., iako smo pri kraju prvog kvartala, što čini lošu praksu za davanje mogućnosti transparentnosti i praćenja od strane civilnog sektora– navodi se u saopštenju CEGAS-a.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime