26 C
Podgorica
18.06.2024.

Bukte šumski požari širom Kanade, dim zagadio vazduh i u Njujorku! (VIDEO)

Šumski požari bijesne širom Kanade. U pokrajini Kvebek, u kojoj je aktivno 150 požara, evakuisane su hiljade ugroženih stanovnika.

Požara ima i u Ontariju i Alberti, čemu su doprinijele visoke temperature i suvi vremenski uslovi.

Vatra je zahvatila i druge pokrajine, a smatra se da bi ovogodišnji šumski požari mogli biti najteži u istoriji Kanade. Nadležni očekuju tešku ljetnju sezonu.

Zagađenje je veliko i u gradovima. Građanima se preporučuje da prije izlaska iz kuće provjere nivo zagađenja i da preduzmu mjere zaštite, naročito zbog toga što se u vazduhu nalazi i veliki broj PM 2,5 čestica koje su posebno štetne.

Zbog velike zagađenosti i požara u okolini, nebo nad prijestonicom Otavom je bilo narandžasto, a mnogi građani nose zaštitne maske.

Dim stigao i do Njujorka, zabranjene aktivnosti na otvorenom

Vjetar nosi dim i ka Sjedinjenim Državama. Njujork se zbog toga našao u vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu, prenosi Si-En-En.

Njujorške vlasti su zbog velikog zagađenja u 10 školskih okruga zabranile aktivnosti i događaje na otvorenom, a učenicima nije dozvoljeno da napuštaju školske zgrade ni tokom odmora.

Upozorenje na zagađenje vazduha izdato je i u Minesoti, Viskonsinu, Ilinoju i Mičigenu, a dim je stigao i do Čikaga i Detroita.

(RTS)

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime