33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Božović: Direktori pojedinih škola sprovode udbaške metode, i Staljin bi im pozavidio

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović za RTNK je kazao da su prosvjetni radnici u Crnoj Gori trenutno u veoma teškoj situaciji. Štrajk koji je u gotovo 138 škola u Crnoj Gori započeo juče i dalje je na snazi, ali Božović posebno ističe postupke direktora pojedinih škola.

„Da vidite kakve se poruke šalju od strane direktora škola po grupama Nastavničkih vijeća. To su takve udbaške metode, Staljin da se digne iz groba mnogima bi pozavidio, mnogima bi činove dao,  ubacio ih u KGB, odlikovao ih, plate bi im dao”, rekao je Božović u emisiji “Naše jutro” Televizije Nikšić.

Prosvjetni radnici traže, istakao je Božović, samo poštovanje Granskog kolektivnog ugovora u kojem je predviđeno da im od 1.januara ove godine plate budu uvećane za 10 odsto.

Podsjetio je na nekoliko, kako je rekao, neuspješnih sastanaka sa nadležnim iz resornog ministarsstva. Danas u 17 h predstavnici Sindikata prosvjete razgovaraće i sa premijerom Milojkom Spajićem.

“Iskreno ne očekujem previše nakon njegove jučerašnje izjave da on ne zna zašto mi štrajkujemo i da on ne shvata zašto mi štrakujemo. Da podsjetim premijera i gledaoce zašto smo u ovako teškoj situaciji – zato što nam je prekršen Granski kolektivni ugovor kojim je predviđeno da mi od 1.januara 2024.godine dobijemo uvećane zarade za 10 posto. I to je  jednostano ova Vlada stavila van snage bez ijedne riječi obrazloženja, bez ijedne poruke, bez ikakve najave. Dakle, vi danas u Crnoj Gori nemate ni jedan pisani trag od makar pola rečenice gdje se kaže stavlja se to van snage. I to je jedinstven slučaj da se neko tako poigra sa Granskim kolektivnim ugovorom”, istakao je Božović.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija pokrenulo je postupak utvrđivanja zakonitosti štrajka. Božović podsjeća da je Zakon o  štrajku iz 2015.godine predvidio da je osnovno i predškolsko obrazovanje od javnog interesa i za njih treba minimum procesa rada. Predviđeno je, kaže Božović, da taj minimum procesa rada donesu zajedno Sindikat prosvjete i nadležno ministarstvo i to u roku od 90 dana. Ukoliko se to ne realizuje u naznačenom roku, rerorno ministarsvo je bilo dužno da bez odlag nja obavijesti Agenciju za mirno rješavanje sporova i da ona pokrene arbitražu. Do danas, ističe Božović, to nije urađeno.

“Mi smo pozivali ministra Boškovića, pa ministra Šehovića, pa ministarku Bratić, pa ministru Vojinoviću smo četiri puta pisali, čak poslali i imena članova za komisiju. Nije završeno, a zašto -zato što ima tamo jedan član prelazne i završne odredbe koji kaže ukoliko se u skladu sa članom 23, ne postigne minimum procesa rada važe postojeći propisi. A to je jedna uredba iz 2006.godine, Vladina, jednostrano donesena, bez učešća Sindikata. To je donijela Vlada 2006.godine, poslije štrajka prosvjetara 2022.godine s ciljem da zabrani štrajk i oni se danas pozivaju na tu uredbu koja zabranjuje štrajk u prosvjeti”, rekao je između ostalog Božović.

(RTNK)

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime