5.9 C
Podgorica
10.12.2023.

Borba: „PG mayor“ nastavlja sa pražnjenjem opštinske kase: I u jeku ukrajinske krize, umjesto štednje, troši opštinski budžet

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković već mjesecima koristi opštinske resurse za svoju političku kampanju ne bi li ublažio drastičan pad rejtinga DPS-a u Glavnom Gradu.

Mjesecima unazad, gradonačelnik biciklističkih staza Bemaxovih tendera troši novac iz opštinskog budžeta aktivirajući sve gradske službe nakon 30. avgusta kako bi nadomjestio izgubljenu podršku građana jeftinim otvaranjem parkova i biciklističkih staza, a istovremeno trošeći opštinski budžet ostavljajući nekoj budućoj vlasti, bila ona iz DPS-a ili ne.

Gradska TV – podgorička Bastilja

Nakon 30. avgusta i izgubljene vlasti Demokratske partije socijalista, Javni servis je novim konkursima prešao u ruke nekih novih ljudi, stvarajući Javni servis svih građana. Morala se, po viđenju Ivana Vukovića, kreirati nova televizija koja će služiti partijskim interesima DPS-a. Ništa ne bi bilo sporno da je taj novac plaćen od privatnih sredstava, ali naravno to nije ovdje slučaj. Od novca svih građana Podgorice kreirana je partijska televizija DPS-a i Ivana Vukovića gdje samo podobni mogu gostovati i iznositi svoja politička viđenja.

U kreiranje te televizije je „pošlo samo“ 2.5 miliona evra iz opštinske kase, a po nezvaničnim saznanjima, novinari ove televizije dobijaju vrlo darežljive apanaže za vođenje svojih autorskih emisija. Partijski narativ koji izlazi iz televizije svih građana Podgorice je i više nego evidentan. Postoji, zaista, jedan problem u svemu ovome po DPS strukture zaposlene u toj televiziji, a to je da kad se promijeni vlast u Glavnom Gradu, Gradska televizija će, sve su prilike, promijeniti i rukovodstvo i od nje će se kreirati televizija koja će zaista biti obožavana od svih građana Podgorice i koja neće favorizovati nikog.

Bemaxovi tenderi

Građani Podgorice svjedoče aktivnom radu opštinskih preduzeća na sanaciji parkova, igrališta za djecu, šetališta i uređivanju grada od strane opštinske vlasti koje je, gle čuda, otpočelo nakon 30. avgusta.

Interesantno je takođe što u većini slučajeva građani Podgorice primjećuju mašine firme „Bemax“ koja je više puta optuživana da je privatna firma DPS-a, a vezuje se i sa imenom aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Milana Roćena. Ranko Ubović, formalni vlasnik ove firme, nedavno je bio u žiži javnosti nakon skandaloznog vađenja šljunka iz rijeke Morače, čime, kako su mediji i ekološki aktivisti tada tvrdili, znatno devastirao korito rijeke i kreirao ekološku katastrofu.

Ova firma je bila i ta koja je osvojila većinu tendera podgoričke opštine, a javnost sumnja postoji kontinuitet navodno namještenih tendera, s tim što je u ovom slučaju naručilac radova gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a ne neko od prvoboraca DPS-a.

Kriza u Ukrajini nas tjera da štedimo, dok se gradonačelnik razbacuje.

Ukrajinska kriza već je drastično pogodila cjelokupnu svjetsku ekonomiju. I dok i Vlada u tehničkom mandatu, zemlje regiona, ali i svijeta pokušavaju da pronađu modele kako da svoje državne i opštinske zajednice obezbijede potrebnim namirnicama kako ne bi dolazilo do nestašica, ali i inflacije, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i dalje nastavlja sa već ustaljenom praksom trošenja novca na „parkove i biciklističke staze“, ne primjenjujući nikakve opštinske mjere štednje zbog nadolazeće krize.

Podgorica je grad koji ima gotovo 200.000 stanovnika, čije potrebe treba na neki način namiriti. Umjesto da već postoji neki plan štednje, vanredne mjere nabavki, gradonačelniku je ipak milije da prikupi još poneki politički poen izgradnjom parkova i igrališta, iako su svi već svjesni nadolazeće ekonomske krize.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime