15 C
Podgorica
27.02.2024.

Blizu 70 odsto prosvjetara za štrajk

 

Sindikat prosvjete Crne Gore dostavio je Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija zahtjev za povećanje plata za 21 odsto, a ti procenti obuhvatili bi rast koeficijenata po 10 procenata predviđen Granskim kolektivnim ugovorom za 2024. i 2025.godinu, saznaje “Dan”.

Ministarstvo je sinoć saopštilo da je predlog Vlade uvećanje neto plate u prosvjeti za 15 odsto, a da je Sindikat dostavio svoj predlog za radnu grupu za izmjene GKU, koja bi mogla biti formirana danas.

U ime Sindikata u radnoj grupi će biti predsjednik Radomir Božović i potpredsjednici Jovan Drašković i Stanka Vukčević.

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore odlučeno je da u srijedu, 7. februara, direktorima vaspitno-obrazovnih ustanova dostave spiskove zaposlenih u štrajku, a ministarstvu potpise prosvjetara.

Saglasnost da stupe u štrajk, koji je najavljen za 19. februar, ukoliko ne dođe do dogovora sa Vladom, kako saznajemo u Sindikatu, potpisalo je oko 70 odsto prosvjetara.

Prema odluci GO SPCG, štrajk podrazumijeva obustavu nastave.

Sindikat i Vlada potpisali su GKU za prosvjetu 28. decembra 2022. godine i njime je predviđen postepeni rast koeficijenata, u prvom mjesecu tokom 2023, 2024. i 2025.godine.

Plate prosvjetara povećane su 2023. godine, dok je Vlada saopštila da nema uslova za korekciju koeficijenata za 10 odsto u januaru ove godine, koliko je predviđeno i za 2025.

Potpredsjednik SPCG Jovan Drašković, kojeg smo sinoć pitali da li je tačno da Sindikat traži 21 odsto, kazao je da to podrazumijeva objedinjavanje koeficijenata za ovu i narednu godinu, a ukoliko bi Vlada to prihvatila, ne bi tražili retroaktiovnu isplatu povećane plate.

Iz Ministarstva prosvjete sinoć je saopšteno da je Sindikat, pored imena svojih predstavnika u radnoj grupi, dostavio i svoj predlog dopuna GKU, što je učinio i taj resor.

Oni podsjećaju da su ministri prosvjete i finansija na sastanku održanom u subotu predstavnicima SPCG saopštili “vrlo jasnu i konkretnu ponudu” koja se tiče uvećanja zarada prosvjetnih radnika, a koja podrazumijeva uvećanje zarada u neto iznosu od najmanje 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala tekuće godine.

Pošto im januarska plata nije uvećana za 10 odsto, u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom, članovi Glavnog odbora SPCG juče su pokrenuli individualne postupke pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Predsjednik SPCG Radomir Božović kazao je novinarima da će prosvjetari predati tužbe sudu ukoliko iz ministarstva kažu da su sve uradili kako treba.

On je podsjetio da istovremeno pregovaraju sa ministarstvima prosvjete i finansija i ponovio da će Sindikat obustaviti organizovanje štrajka ukoliko dobiju prihvatljivu ponudu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime