17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Bivši radnici „Košute“ protest sele ispred zgrade Vlade

Bivši radnici Industrija modne obuće (IMO) “Košuta” ponovo su juče blokirali magistralni put Cetinje – Podgorica jer nisu dobili odgovor od Vlade na potraživanja – devet plata koje su zaradili 1995. i 1996. godine, kao i povezivanje radnog staža.

Iako su imali namjeru da put drže u cjelodnevnoj blokadi, od 8 do 20 časova, kako nam je rekla predstavnica radnika “Košute” Dijana Vujović, ovog puta je to bilo od 11 do 17 časova i to na zahtjev MUP-a.

Ona je za “Dan” saopštila da radnici “Košute” ni juče nisu dobili odgovor od ministra ekonomskog razvoj Nika Đeljošaja, kojem su proslijedili potraživanja prije 15 dana.

Ukoliko odgovor izostane narednih dana, radnici “Košute” su spremni da radikalizuju protest u vidu štrajka glađu.

U međuvremenu, za petak je zakazan dolazak ispred Vlade, gdje će protestovati od 10 do 13 časova.

– Nemamo još nikakav odgovor na zahtjeve koje smo uputili prema Vladi prije 15 dana. Očekujemo da će nas neko primiti iz Vlade u petak – saopštila je za “Dan” Vujović dodajući da se nada da će neko iz Vlade napokon pokazati sluha za njihove probleme, koji postoje već 28 godina.

Kod SDT-a dvije krivične prijave zbog prodaje fabrike

Radnici nekadašnje “Košute” su zbog kršenja svojih radničkih prava i prodaje fabrike podnijeli krivične prijave još 2015. godine SDT-u.
IMO “Košuta”, kompleks od 25.000 kvadrata, podsjeća ona, prodat je za svega 340.000 eura.
– “Košuta” je prodata praktično za jedan dvosobni stan. Dvije-tri krivične prijave su tada pošle prema Specijalnom državnom tužilaštvu zbog prodaje fabrike, kao i zbog kršenja naših radničkih prava, ali niko ni tu nije imao sluha, pa su one očigledno završile u košu – kazala je Vujović.
Advokat radnika IMO “Košuta” Petar Martinović, koji zastupa radnike nekadašnjeg industrijskog giganta, saopštio je za “Dan” da su krivične prijave podnijete protiv odgovornih lica u Prijestonici Cetinje i protiv stečajnog upravnika iz “Montenegro modern shoes”.

Ponovila je da je glavni zahtjev radnika bivše “Košute” isplata devet zarada za 1995. i 1996. godinu, i to za 693 radnika, u ukupnom iznosu od 2.806.650 eura, kao i povezivanje radnog staža za 81 radnika.

– Nadamo se da će neko izaći da nas sasluša, jer za ovih 15 dara nije niko, tako da ne znamo što će dalje biti. Mi smo spremni ako bude trebalo i na štrajk glađu. U petak ćemo da upozorimo Vladu i javnost da smo obespravljeni, da smo jedini radnici koji su ostali na ulicu bez svojih radničkih prava, koja smo morali da imamo po okončanju stečaja 1996. godine kao i radnici drugih firmi – saopštila je Vujović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorDAN
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime