13.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Bajden pomiješao Miterana i Makrona tokom obraćanja u predizbornoj kampanji (VIDEO)

Predsjednik SAD Džozef Bajden, tokom obraćanja u okviru izborne kampanje, napravio je lapsus i pomiješao francuskog predsjednika Emanuela Makrona sa Miteranom, bivšim predsjednikom Francuske koji je umro 1996. godine.

Očigledna zbrka se dogodila tokom nedjeljne kampanje u Las Vegasu, na kojoj je Bajden prepričavao šta je rekao na sastanku Grupe 7 (G7) kojem je prisustvovao nakon što je izabran 2020. godine.

Prvo što rekao svojim kolegama na sastanku bilo je: „Amerika se vratila“, što je, kako je rekao, izazvalo odgovor „Miterana iz Njemačke“, pre nego što se ispravio, „iz Francuske“.

„A Miteran iz Njemačke – mislim, iz Francuske – me je pogledao i rekao… ‘Znaš, šta… zašto… na koliko se vraćate?’“, rekao je Bajden. „Ja sam ga samo pogledao, a … njemačka kancelarka je rekla: ‘Šta biste rekli, gospodine predsjedniče, kada biste u sjutrašnjem izdanju London tajmsa pročitali: Hiljade ljudi provalilo je u zgradu parlamenta, razvalilo vrata, ubilo dva bobija u namjeri da spriječe izbor premijera. Šta biste rekli na to?’“

Bijela kuća je kasnije objavila tekst govora u kojima je ime Miterana prepravljeno u Makron.

Još od početka Bajdenovog predsjedničkog mandata 2021. godine u javnosti se neprekidno postavljalo pitanje njegovih godina i sposobnosti da se kandiduje i za drugi mandat u Bijeloj kući.

Nekoliko njegovih političkih protivnika i neki glasači koristili su Bajdenove mnogobrojne očigledne zbrke i gafove da dodatno podrže svoje argumente da je previše star ili nesposoban da bude predsjednik.

Inače, Bajden je najstariji aktuelni predsjednik SAD. Ako bude ponovo izabran ovog novembra, na kraju svog drugog mandata imao bi 87 godina.

Bajdenov politički rival, četiri godine mlađi Tramp, suočio se sa sličnim kritikama prošlog mjeseca nakon što se činilo da je pomiješao svoju glavnu protivkandidatkinju Niki Hejli sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi dok je govorio o neredima na Kapitolu 6. januara.

Bajden je kasnije ismevao Trampa zbog ovog gafa, napisavši na Iksu (ranije Tviteru), „Ne slažem se sa Niki Hejli u svemu, ali se slažemo u ovome: ona nije Nensi Pelosi“. Uz objavu je priložena i predizborna reklama u kojoj su sabrani sve Trampovi lapsusi.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime