12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Australija: Bivši vaspitač optužen za seksualno zlostavljanje 91 djeteta, prijeti mu doživotna robija

Bivši australijski vaspitač (45) optužen je da je seksualno zlostavljao 91 dijete, snimao zlostavljanje, a potom snimke dijelio po internetu.

Policija tvrdi da je muškarac lovio mlade djevojke tokom 15 godina u desetak centara u Australiji i inostranstvu. Uhvaćen je u avgustu 2022., međutim policiji je trebalo godinu dana da istraži i identifikuje žrtve, piše BBC.

Vlasti u Australiji kažu da je to jedan od najužasnijih slučajeva koje su ikada vidjeli. Nekadašnji vaspitač suočava se sa 246 tačaka optužnice za silovanje i 673 tačke optužnice za seksualno zlostavljanje djece.

Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret 45-godišnjak bi mogao dobiti maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor.

Muškarac se takođe suočava sa stotinama optužbi za snimanje i distribuciju materijala o zlostavljanju djece. Policija tvrdi da je sva svoja zlostavljanja snimao, a na njegovim uređajima pronašli su 4000 fotografija i videa.

Zlostavljanje se navodno događalo u 10 centara za brigu o djeci u Kvinslendu i po jednom u Novom Južnom Velsu. Obraćajući se medijima, povjerenica australske federalne policije Justine Gough rekla je da je ovaj slučaj duboko uznemirujuć za zajednicu.

Identifikovano je 87 djece iz Australije koja su bila zlostavljana zbog čega su kontaktirani i njihove porodice. Australijske vlasti sada sarađuju sa međunarodnim kolegama kako bi kontaktirale ostale četiri žrtve.

Istražitelji kažu da su uhvatili muškarca nakon što su uspjeli da identifikuju pozadinu koja se pojavljuje na snimkama zlostavljanja. Riječ je o jednom od centara za brigu o djeci u kome je radio kao vaspitač.

Bio prijavljen policiji u dva navrata
Australijska federalna policija je 20. avgusta 2022. izvršila pretres doma 45-godišnjaka u gradu Gold Coastu i zaplijenila uređaje sa materijalom o zlostavljanju djece koje je on snimio.

Prijavljen je policiji u Kvinslendu dva puta ranije, 2021. i 2022., ali istražitelji nijesu pronašli dovoljno dokaza za djelovanje, kaže policija.

(N1)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime