12 C
Podgorica
3.12.2023.

Al Džazira: Rat u Ukrajini pokazuje naprsline u vezama SAD i Blisko-istočnim saveznicima

Al-Asadova posjeta u UAE usljedila je ubrzo nakon što se ova arapska zalivska država uzdržala od glasnja u Savjetu bezbjednosti rezolucije kojom se osuđuje upad Rusije u Ukrajinu, što govori da su Emirati vrlo ozbiljni po pitanju ostvarenja svog samostalnog odlučivanja u odnosu na SAD

UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Saudisjka Arabija slede svoje vlastite interese, govore analitičari, dok SAD zagovaraju ujedinjeni front protiv Putinove Rusije.

Uprkos ovakvim naporima, ovaj sukob je pokazao pukotine u nekim od najitsknutijih savezništva koje SAD imaju na Bliskom Istoku, naime sa UAE i Saudijskom Arabijom.

Poslednja manifestacija tog očiglednog neslaganja dogodila se tokom prošle nedjelje kada su UAE ugostili predsjednika Sirije Bašara al-Asada uprkos upozorenja iz Vašingtona da se ne normalizuju odnosi sa vladom u Damasku.

To je bila prva al-Asadova posjeta jednoj arapskoj državi od kako je 2011 u Siriji bukno rat i samo nekoliko nedjelja nakon što je predsjednik Sirije izrazio punu podršku Rusiji za upad u Ukrajinu.

Al-Asadova posjeta u UAE usljedila je ubrzo nakon što se ova arapska zalivska država uzdržala od glasnja u Savjetu bezbjednosti rezolucije kojom se osuđuje upad Rusije u Ukrajinu, što govori da su Emirati vrlo ozbiljni po pitanju ostvarenja svog samostalnog odlučivanja u odnosu na SAD.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime