27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Abazović: Zakon o porijeklu imovine u narednih 25 dana

Lider GP URA i predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, kazao je da će Crna Gora u narednih 20-25 dana dobiti Zakon o porijeklu imovine. On je na Kongresu Zelenih u Kopenhagenu istakao važnost tog Zakona i zatražio podršku.

“Želimo da saznamo kako neko sa platom od manje 1.000 eura ima milione u nektretninama i na bankovnim računima”, kazao je Abazović na panelu pod nazivom “Zelene političke partije u vladama” i podsjetio da je upravo GP URA imao ključnu ulogu u iniciranju pomenutog Zakona prije dvije godine.

U okviru priče o vladavini prava, on je istakao da je korupcija najveći problem u posljednje tri decenije.

“Iza svakog nacionalizma stoji korupcija, borba sa korupcijom je borba protiv nacionalizma”, istakao je premijer i podsjetio na najveće akcije sprečavanja šverca cigareta i konretne primjere kada je u Crnoj Gori zaplijenjeno 1.500 paketa cigareta. Naglasio je i da su nakon toga “svi počeli da napadaju Vladu”.

Govoreći o vanjskoj politici Crne Gore, Abazović je kazao da je prva odluka Vlade na čijem je čelu bila da se uvedu sankcije Rusiji i da se uskladi vanjska politika sa EU.

“Mala Crna Gora primila je 10.000 izbjeglica iz Ukrajine, što je 12% populacije u Crnoj Gori. I što je najvažnije – svi su sigurni u Crnoj Gori”, poručio je premijer.

Podsjetio je na svoju inicijativu da sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije posjete i podrže status Ukrajine kao kandidata u EU.

“Trenutno Crna Gora podržava Ukrajinu ne samo politički, već i finansijski. Skoro 10 odsto budžeta za odbranu će biti za Ukrajinu”, dodao je on.

Abazović se osvrnuo i na crnogorsku ekonomiju i činjenicu da je 25 odsto prihoda od turizma. Istakao je da 20 odsto turista dolazi sa tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine i pohvalio se rezultatima od ove godine i 92 odsto prihoda iz rekordne 2019. godine.

Premijer Crne Gore je kazao i da Pokret Zelenih dobija sve više podrške, pa i u Crnoj Gori.

Delegaciju URE, pored Abazovića, na ovom događaju čine generalni sekretar partije Mileta Radovanić, izvršni direktor partije Zoran Mikić, članica Glavnog odbora Milena Vuković i Ljiljana Jokić.

Delegacija URE učestvovaće i na panelu “Politika proširenja i Zapadni Balkan”, a najvažnije teme ovogodišnjeg Kongresa zelenih partija biće predstojeći izbori za evropski parlament, klimatske promjene te zelena tranzicija i EU agenda.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime