27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Značajan pad cijena nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su značajno pale, jer trgovce zabrinjavaju povećani rizici od recesije u nizu ekonomija, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 6,4 odsto na 91,63 dolara, dok je u Njujorku barel pojeftinio 7,6 odsto na 85,6 dolara.

Nakon što su sedmicu ranije skočile više od deset odsto, cijene nafte su prethodne značajno pale, jer su trgovce zabrinule prognoze o mogućoj globalnoj recesiji, koja bi značila slabiju potražnju za naftom, prenosi Mina.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u jesenjim prognozama upozorio da će trećina svjetske ekonomije vjerovatno zabilježiti pad u ovoj ili narednoj godini, zbog pada realnog dohotka i rasta cijena.

MMF procjenjuje da će svjetska ekonomija ove godine porasti 3,2 odsto, dok bi se u narednoj rast mogao usporiti na 2,7 odsto.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i eurozoni, aktivnosti će gotovo stagnirati, procjenjuje MMF.

Zbog moguće recesije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je prognoze rasta potražnje za naftom u ovoj i narednoj godini, nadovezavši se na snižene procjene Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime