17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Za tri mjeseca zaplijenjeno skoro pola tone droge

Tokom prva tri mjeseca ove godine u Crnoj Gori je zaplijenjeno skoro pola tone narkotika. Kao i svake godine, najveći dio zaplijenjene droge čini marihuana.

Poslednjih godina primjetno je smanjenje ukupnih količina zaplijenjenih narkotika, jer veće količine, uglavnom tone kokaina, za čiji se šverc sumnjiče crnogorski državljani, uglavnom padaju po raznim evropskim i svjetskim destinacijama. Karteli u kojima bitnu ulogu igraju držaljani Crne Gore i dalje su u samom vrhu krijumčarskog lanca na području Evrope. Crnogorski klanovi, čija je osnovna djelatnost šverc kokaina, drže primat u tom nelegalnom biznisu i imaju razgranatu mrežu saradnika u mnogim državama. Uprkos rekordnim zaplenama i hapšenjima, kokainski biznis i dalje cvjeta i zadaje glavobolju istražiteljima širom svijeta.

Prema podacima koji su „Danu“ dostavljeni iz Uprave policije, do kraja marta ove godine zaplijenjen je 446,1 kilogram marihuane.

– Službenici Uprave policije su u prva tri mjeseca 2024. godine zaplijenili ukupno 453,5 kilograma različitih vrsta droga: 446,1 kilogram marihuane, 6,5 kilograma heroina, 846,7 grama kokaina i 36,1 gram amfetamina. Zaplijenjena opojna droga, u zavisnosti od postupka, čuva se u depoima Višeg suda, Osnovnog suda i Suda za prekršaje – saopštili su „Danu“ iz Tima za odnose s javnošću Uprave policije.

Tokom prošle godine policajci i carinici su zaplijenili oko 2,3 tone narkotika. Iz izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godine vidi se da su policijski službenici i cilju pronalaženja i oduzimanja droge izveli 1.395 pojedinačnih zaplena, u kojima je ukupno pronađeno i oduzeto 2.336.017,62 grama opojnih droga. Godinu ranije, zaplijenjeno je duplo više narkotika – 4.714.606,14 grama.

Tokom 2023. oduzeto je oko tonu i po manje marihuane nego 2022. godine, ali je zaplijenjen skoro kilogram heroina više. Zabilježeno je i smanjenje količine oduzetog kokaina, sintetičkih droga i nedozvoljenih farmaceutskih proizvoda.

Osim po klanovima, Crna Gora je poznata i kao jedna od maltene nezaobilaznih ruta u švercu narkotika. U poslednjem izvještaju Brisela targetirana je 821 najopasnija kriminalna grupa, a zaključeno je i da je nekoliko različitih kriminalnih grupa sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika, među kojima je i Crna Gora, i dalje u velikom obimu, uključeno u krijumčarenje, uključujući finansiranje i distribuciju kokaina iz Južne Amerike do različitih evropskih odredišta.

– Neke od ovih grupa su takođe specijalizovane i/ili snažno uključene u prekomjerno nasilje, otmice i ubistva, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivima i falsifikovanje dokumenata. Nasilje se uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili nezavršene pošiljke droge, ali i kako bi se ostvarila prevlast nad teritorijom ili lancem snabdijevanja – piše u izvještaju „Dekodiranje najopasnijih kriminalnih grupa EU“.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime