37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Vlada dobila zeleno svjetlo da isplati 1,2 miliona Institutu Igalo, radnici kreću u svakodnevne proteste

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) dala je Vladi zeleno svjetlo za isplatu 1,2 miliona eura Institutu Igalo, koje menadžment čeka od kraja prošle godine. Početkom januara su najavljivali i stečaj ukoliko Vlada što prije ne uplati novac. Toj državnoj firmi je račun u blokadi duže vrijeme.

AZK je ocijenila da novac koji se odnosi na plaćanje obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) po osnovu ugovora o pružanju usluga od 27.12.2021. godine, zaključenog između Instituta i Fonda, ne predstavlja državnu pomoć, ali pod uslovima da se ispuni nekoliko kriterijuma, prenosi portal Dan.

Oni su kazali da je Institut u molbi za davanje saglasnosti za uplatu avansa od strane Fonda, naveo da ima namjeru da revidira cijene usluga rehabilitacije prema Fondu za 50 odsto, te da bi na ostvaren promet u 2022. godini, to povećanje iznosilo skoro 1,6 miliona eura. U molbi su precizirali da će im se avans uplatiti za usluge rehabilitacije u 2023. godini na ime povećanja neodrživo niskih cijena usluga rehabilitacije, koje će biti regulisane aneksom postojećeg ugovora, kao i da im se uplati 1,2 miliona da bi odblokirali račun i servisirali obaveze.

AZK je u mišljenju, koje potpisuje predsjednik Savjeta Dragan Darmanović, spominju slučaj iz Njemačke u kojem je sud odlučio da naknada za obavljanje usluge od opšteg ekonomskog interesa ne predstavlja državnu pomoć u smislu člana 107 ugovora, pod uslovom da su ispunjena četiri kriterijuma. Najprije da preduzetniku koji prima naknadu, moraju biti povjerene obaveze pružanja javnih usluga, i te obaveze moraju biti jasno određene, drugo da parametri na osnovu kojih se izračunava naknada, moraju biti utvrđeni unaprijed, treće da naknada ne smije da premaši iznos neophodan za pokrivanje svih ili dijela troškova koji su nastali prilikom izvršenja obaveze javne usluge i četvrto, ako u konkretnom slučaju preduzetnik kojem je povjereno izvršenje obaveze pružanja javne usluge, nije izabran na osnovu postupka otvorenog tendera, koji bi omogućio izbor ponuđača koji bi takve usluge mogao da pruži po najpovoljnijim uslovima za društvo, visina potrebne naknade određuje se na osnovu analize troškova koje bi imao tipičan preduzetnik.

“Dakle, ukoliko su kumulativno ispunjeni prethodno navedeni uslovi, dozvoljeno je da Fond izvrši prenos sredstava Institutu za usluge pružanja zdravstvene zaštite osiguranicima Fonda. Ovo iz razloga što je predmetno pitanje obligacioni odnos između Fonda i Instituta koji djeluje inter partes”, piše u mišljenju Agencije.

Što se tiče iznosa uplate, istakli su da ga je neophodno obračunati u skladu sa ugovorom i cjenovnikom Fonda, koji važe na dan uplate.

“Prilikom izrade ovog mišljenja, Agencija nije utvrđivala, niti je imala podatke o tome da li je iznos od 1.2 miliona eura obračunat u skladu sa navedenim aktima”, zaključili su iz Agencije

Radnici počinju svakodnevne proteste

Radnici Instituta će od danas svakog dana prekidati posao na pola sata u znak upozorenja nadležnima da reaguju na sve težu situaciju u kojoj se nalaze. Prema riječima predsjednice Sindikalne organizacije, dr Marije Obradović, radnici su veoma nezadovoljni, rade a nisu primili dvije plate.

“Nismo dobili decembarsku i januarsku zaradu. Od protesta koji je bio 24. januara ništa se nije uradilo u pogledu rješavanja situacije u Institutu. Mi smo otvorili Institut, primili pacijente, naš rad i odnos prema pacijentima nikada nije dovođen u pitanje. Oni će uvijek dobiti brigu i terapije bez obzira na našu lošu situaciju, jer oni nisu krivi za stanje u kome se nalazimo”, poručila je dr Obradović.

Najavila je da je ovo samo početak, te da će u narednom periodu radikalizovati proteste, prema onome kako se država prema njima bude ponašala.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime