27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Uništeno blizu pola miliona vakcina protiv koronavirusa

Iz Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore (ZUA CG) Montefarm kazali su “Danu” da do kraja sedmice očekuju isporuku vakcina protiv virusa sezonskog gripa i da na lageru imaju i dovoljne količine doza dva proizvođača za kovid-19. Prema podacima iz te ustanove, do sada je uništeno blizu pola miliona doza vakcina protiv virusa korona.

“Od početka imunizacije u Crnoj Gori do danas uništeno je 479.398 doza. Preuzimanje i obrada navedenih vakcina izvršeni su od strane ovlašćene firme Hemosan – Bar, koja ih, zajedno sa ostalim ljekovima i medicinskim otpadom isteklog roka, šalje na uništenje u Beč. Dakle, medicinski otpad se uništava van Crne Gore, u posebnim pećima u Austriji. Napominjemo da su uništene vakcine najvećim dijelom bile iz donacija koje je javni zdravstveni sistem primio tokom prethodne tri godine”, kazali su Danu iz Montefarma.

S obzirom na povećanje broja oboljelih od kovid-19, koji se na sedmičnom nivou kreće do 300 inficiranih, a prošle sedmice su dvije zaražene osobe preminule, vakcina ima dovoljno. Iz Montefarma ističu da su javnom zdravstvenom sistemu na raspolaganju ukupno 247.303 doze vakcina protiv sars-kov-2. Radi se o 147.354 doze proizvođača “Fajzer” i 99.949 proizvođača “Sinovak”.

Oni do kraja sedmice, prema informacijama koje su dobili od dobavljača, očekuju isporuku 22.635 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Dobavljač je kompanija Glosarij, koja je bila prvorangirana na ovom tenderu. Cijena četvorovalentnih vakcina je 123.587,10 eura.

Iz Montefarma kažu da će nakon prispijeća i obavezne kontrole isporuke vakcine biti distribuirane ustanovama, prema planu Instituta za javno zdravlje.

“S obzirom da je trenutno povoljna i meteorološka, kao i epidemiološka situacija, a shodno najavi isporuke, očekujemo da će imunizacija protiv sezonskog gripa otpočeti u drugoj polovini oktobra”, rekli su iz Montefarma.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime