13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Udruženje sudija: Sudija da se uzdrži od davanja mišljenja o predmetu sa kojim je zadužen

Povodom današnjih izjava u vezi sa odlukom Apelacionog suda Crne Gore u predmetu poznatom kao “državni udar”, Udruženje sudija još jednom poziva sve aktere da svojim odnosom prema sudskoj grani vlasti daju aktivan doprinos potvrdi da vladavina prava predstavlja jednu od ključnih odlika demokratije.

“U tom pravcu je, kada je u pitanju pravosuđe, neophodno istaći i osnovne principe Etičkog kodeksa sudija, koji nalažu da je sudija dužan da se van ročišta i pretresa uzdrži od davanja mišljenja o predmetu sa kojim je zadužen, o drugim predmetima i sudskim postupcima koji su u toku, kao i o odlukama sudova”, piše u saopštenju, koje potpisuje Miodrag Pešić, predsjednik Udruženja sudija Crne Gore.

Jedan od lidera Koalicije ZBCG Milan Knežević kazao je na pres konferenciji da želi da pita jednog od tužioca koji je izjavio da je pročitao sve materijale iz SKY da li je pokrenut predmet protiv Ljuba Milovića, Petra Lazovića i izvjesnog “D” koji se pominje u prepiskama kao osoba koja je nudila novac za presudu u slučaju “Državni udar”.

Udruženje sudija Crne Gore podsjeća da su dostojanstvenost, poštenje i nepodmitljivost temeljni principi na kojima počiva integritet sudije.

“Sudija je dužan održavati i razvijati dobre kolegijalne odnose i stručnu saradnju sa kolegama, pa postoji i obaveza da se sudije uzdržavaju od davanja javnih izjava ili komentara o predmetima koji su u radu, zbog kojih bi se u javnosti mogao stvoriti utisak pristrasnosti”, zaključuje se.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime