11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

U EU najviše poskupjeli žitarice, jaja i mlijeko

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU snažno su porasle u 2022. zbog rata u Ukrajini, suše i poskupljenja energije, pokazali su podaci Eurostata.

Poljoprivredni proizvodi u EU poskupjeli su prošle godine za 24 posto, izračunao je Eurostat.

U 2021. cijene su im porasle 9.3 posto, a u 2022. gotovo su stagnirale.

Poskupljenja su podstakli poremećaji na globalnim poljoprivrednim tržištima zbog ruskog rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina značajne su izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica, ali i đubriva, objašnjavaju evropski statističari.

Snažno su na cijene utjicali i suša, budući da je, kako se očekuje, smanjila prinos žitarica, i inflatorni pritisci, potaknuti poskupljenjem energije zbog postupnog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

Najviše su prošle godine u EU poskupjeli žitarice i jaja, za nekih 45 posto, te mlijeko, za 31 posto.

Evropljani su prošle godine kupovali tek nešto jeftinije voće, u prosjeku za tri posto, navodi Eurostat.

Poskupljenje žitarica kretalo se prošle godine u rasponu od nekih 33 posto u Austriji, Holandiji i Litvaniji, do 67 posto u Mađarskoj i 70 posto u Finskoj.

Jaja su pak najviše poskupjela u Francuskoj i Belgiji, za 76 odnosno 74 posto. Najblaži rast cijena zabilježili su Kipar i Grčka, za sedam posto.

Suša je u 2022. smanjila dostupnost svježe trave za hranu za krave muzare, pa su cijene mlijeka porasle, u rasponu od nekih 50 posto u Litvaniji, Mađarskoj, Latviji i Belgiji, do tri posto na Kipru i devet posto na Malti.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime