22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

U crnogorskom sudstvu fali 54 sudije!

I pored brojnih skandala koji su obilježili ovu godinu u crnogorskom pravosuđu, krajem prošle nedjelje dogodio se presedan kada je na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, kojim rukovodi poslanik Milun Zogović, konstatovano da izvještaj o radu Sudskog savjeta za prethodnu godinu nije usvojen. Višečasovnu sjednicu obilježili su pesimistični tonovi, pa su neki poslanici ocijenili da je moguće da pravosuđe u narednom periodu čekaju neki novi “tuneli”, a neki od njih smatraju da bi proces izbora sudija u narednom periodu mogao biti propraćen i prisustvom psihologa. Da je sudstvo zaista u ozbiljnoj krizi možda najbolje govori podatak da je u poslednje vrijeme interesovanje za tu profesiju sve manje i da crnogorskim sudovima trenutno fali 54 sudija.

Prema podacima kojima raspolaže Sudski savjet, od početka godine do današnjeg dana izvršena su 43 izbora sudija, i to 31 sudije koji se prvi put bira, osam sudija po osnovu napredovanja, a četvoro sudija po osnovu trajnog dobrovoljnog premještanja. Na današnji dan u Crnoj Gori imamo 252 sudija, ili stotinak manje u odnosu na prije nekoliko godina, 23 predsjednika suda, što je ukupno 275 sudija.

“Nedostaje 54 sudija”, kazali su “Danu” iz Sudskog savjeta.

U godini koja je na izmaku obavljen je izbor pet predsjednika sudova, i to Privrednog suda i osnovnih sudova u Bijelom Polju, Ulcinju, Kotoru i Herceg Novom, kao i intervju sa kandidatima za izbor predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću. Međutim, u tom slučaju odluka nije donijeta zbog odluke Ustavnog suda povodom sticanja uslova za penziju (40 godina staža), koja je u međuvremenu donesena.

Sudski savjet je u godini iza nas izvršio i izbor kandidata za jedan broj sudija koje su upućene na edukaciju. Radi se o edukaciji 16 kandidata, i to 10 za osnovne sudove, četiri za Privredni sud i dva za Upravni sud. Savjet je konstatovao 30 prestanaka sudijske funkcije, od čega 15 na lični zahtjev i isto toliko na osnovu sticanja prava na ostvarivanje starosne penzije.

“Napominjemo da će, pored 16 kandidata za sudije koji su na edukaciji, brzo biti organizovan i intervju sa kandidatima koji su ispunili uslove za izbor 15 kandidata za sudije osnovnih sudova južne i centralne regije”, navode iz Sudskog savjeta.

Da je pravosuđe u ozbiljnoj krizi na sjednici odbora ocijenila je i poslanica koalicije “Za budućnost Crne Gore” Simonida Kordić, koja je kazala da je nivo skandala u Crnoj Gori bez presedana, jer su za teška krivična djela optuženi ljudi iz vrha sudijske branše.

“Taj kancer je duboko u branši i ide od vrha do početnih nivoa”, kazala je Kordić.

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić smatra da će stanje u pravosuđu biti samo gore ukoliko Skupština ne promijeni neke stvari u ovom momentu i da u tom slučaju možemo očekivati i gore stvari od “Tunela”.

Čelnica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer kazala je da im na intervjuima za izbor sudija uvijek treba psiholog.

Najniža zarada sudije 1.400 eura, najviša 2.100

Najniža osnovna zarada sudije u Crnoj Gori iznosi 1.400,40 eura, a najviša 2.100,60 eura, saopštili su “Danu” iz Sudskog savjeta. Međutim, kako navode, pojedine sudije imaju i mogućnost dodatne zarade, odnosno dodataka na zaradu.

“Ukoliko imaju dodatke na zarade, to se odnosi na dežurstva, pripravnost i prekovremeni rad. Osnov za donošenje tih rješenja je Zakon o zaradama u javnom sektoru (“Sl. list CG” br.16/16,83/16,21/17,42/17,12/18 i 39/18, 42/18, 34/19,130/21 i 146/21, 92/22 i 152/22), i član 11 Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa (Sl. list CG”, broj 18/23)”, objasnili su iz Sudskog savjeta.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime