17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Tuneli Milivoja Katnića

Tunel do depoa Višeg suda oko kojeg je već danima zaokupljena crnogorska javnost, nije ništa u poređenju sa učinkom Milivoja Katnića, koji je svojim djelovanjem na čelu Specijalnog državnog tužilaštva stvorio čitav sistem tunela subverzije, samovolje i kontroverzi koji su potkopali temelje crnogorskog pravosuđa. Jer upravo je njegovim (ne)radom stvoren ambijent za prokopavanje fizičkog tunela do depoa Višeg suda, što je samo još jedan napor Milivoju dobro poznatih krugova, da se najteži slučajevi koji opterećuju Crnu Goru i njeno društvo nikad ne riješe.

Penzionisani isljednik, samoproklamovani Lovćenski tajnovidac, Milivoje Katnić, i pored sve halabuke povezane sa rupom u depou Višeg suda, uspio je da zavrijedi pažnju crnogorske javnosti, naravno, opet zbog svojih brljotina koje je gomilao dok je obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca, o čemu piše portal Aktuelno.

Država Crna Gora tužila je bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za 11.525,67 eura radi regresne naknade, na ime isplaćene nematerijalne štete usljed povrede prava na psihički integritet, prava na čast, ugled, na zaštitu privatnog života, prava na dostojanstvo, prepisku, lične zapise, kao prava ličnosti advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović. Upravo kako je Osnovni sud u Podgorici presudio aprila 2021. Godine, da je Specijalno državno tužilaštvo, na čijem je čelu bio Katnić, povrijedilo prava advokata.

Ovo je samo još jedan biser u kolekciji nepočinstava kontroverznog isljednika Milivoja dok je bio na čelu Specijalnog tužilaštva, koje je za njegovog mandata postalo privatna organizacija za obračun sa neistomišljenicima i zaštitu kriminalaca po prijateljskim i kumovskim vezama, ili izvršavajući naloge političkog vrha koje ga je i ustoličilo na mjesto koje ni po čemu nije zasluživao.

Ubrzo nakon što je u javnosti isplivala informacija o tužbi države protiv njega, bivši glavni specijalni tužilac izletio je sa još jednom, za njega karakterističnom izjavom, punom samosažaljenja uz nagovještaje da se protiv njega vodi zavjera jer je, kako on smatra, previše pošteno obavljao svoju funkciju “isključivo u korist države”!

“Izvinjavam se građanima što sam izdejstvovao da se u postupcima od počinilaca krivičnih djela oduzme sva protivzakonito stečena imovinska korist i što sam u budžet vratio 60 miliona eura”, sarkastično je Katnić prokomentarisao, u mediju koji (još) podržava propali režim.  “

Cinizmu penzionisanog manipulatora nema kraja. Milivoje ne propušta priliku da sebe istakne u prvi plan: “Ne samo kao tužilac, već i u radu u državnim organima koji je trajao više od 36 godina, nijesam ni od koga primio poklon, čak ni u vrijednosti otvarača za konzerve. A zamislite da sam odabrao drugu opciju!”

Koliko je još uvijek osiono ponašanje bivšeg (na sreću) glavnog tužioca, javnost se uvjerila krajem jula, kada je Katnić priveden sudiji za prekršaje u Podgorici, zbog velikog prekoračenja brzine, nakon što ga je saobraćajna policija zaustavila zbog vožnje od 126 kilometara na sat na putnom pravcu na kome je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat. Izrečena mu je, naravno, najblaža novčana kazna. “Malo sam pretjerao sa brzinom na mjestu gdje su kriminalni klanovi planirali da me likvidiraju, pa se ježim od tog mjesta”, izjavio je Katnić za medij naklonjen bivšem režimu.

Brojni su dokazi da je bivši GST Katnić privatizovao instituciju SDT-a i koristio je za lične obračune sa osobama koje su se zamjerile njemu i njegovim nalogodavcima.

Za Katnića, koji za sebe tvrdi da je “hodajuće poštovanje zakona”, vezuju se zloupotrebe medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima vlasti, ucjenjivanje, kreiranje “afera”.

Specijalnu ulogu Katnić je imao u progonu Duška Kneževića, koji nije pristao na njegove ucjene povodom montiranog “državnog udara”. Predsjednik Atlas grupe bio je žrtva brutalne represije Milivoja Katnića, dosljednog izvršioca naloga tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Prvo je uhapsio vozače Atlas grupe zbog “pranja novca”, da bi pravni cunami krenuo na Kneževića po odbijanju da lažno optuži Demokratski front da je dao novac za “državni udar”. Sproveo je plan da uspješnom biznismenu „napakuje“ optužnice zbog izmišljenih krivičnih djela bez ikakvog pravnog utemeljenja.

Direktni naručioci Kneževićevog progona, po sopstvenom priznanju, bili su Milo i Aco Đukanović, koji su “pokrenuli svoju hobotnicu i preko svojih poslušnika – specijalnog tužioca Katnića, predsjednika Privrednog suda Jovanića i guvernera Centralne banke Žugića, uništili Atlas grupu, ugasili dvije banke, kako bi ojačali svoje carstvo i domogli se vrijedne imovine Atlas grupe koju sam stvarao 30 godina”!? Uništili su e-commerce biznis Atlas banke, prve koja je to uvela u bankarski sistem, da bi taj biznis prenijeli u Prvu banku. 

Mandat specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić je utrošio da zaštiti političko-mafijaški klan. Krio je tragove kriminalne aktivnosti firmi uključenih u šverc duvana i narkotika. Na Katnićevu reakciju nije uticao ni politički zemljotres izazvan otkrivanjem afera Mila Đukanovića, od snimka „Koverta“ koji je cio svijet vidio, do “Prvog miliona”, „Kastodi računa“, „Ničije kuće“…

Rupa u depou Višeg suda kopana je godinama, a svi uslovi za rudarenje stvoreni su dok je Katnić bio na čelu SDT-a.

U očajničkom pokušaju da profesionalnu istragu aktuelnog SDT-a, vezanu za njegov kontroverzni specijalni tim, prebaci na politički teren, rashodovani isljednik je iz rukava izvukao svoj najjači adut – suđenje za pokušaj terorizma 2016. godine. Slučaj u javnosti poznat kao “državni udar’’.

Katnić je sebe, Sašu Čađenovića, kuma Zorana Lazovića, i bivšeg čelnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića uz pomoć korumpiranih medijskih ispostava pokušao da predstavi kao oličenje patriotizma, zaštitnike Crne Gore, bez čije intervencije bi država upala u krvoproliće i postala srpsko-ruska ispostava. Ako sagledamo način na koji su Katnić i Čađenović vodili slučaj “državni udar’’, uz nestručnost i “nesnalaženje” suda na čelu sa Suzanom Mugošom, nije ni čudo što je ovaj sudski proces i dalje bez konkretnog epiloga i što mnogi smatraju da pokušaja terorizma nije ni bilo.

Nesporno je da je Katnić neznanjem dao nemjerljiv doprinos da slučaj “državni udar” postane politički rijaliti u kome se ne zna kakvu je ko imao ulogu. Jedina neosporna istina je da je tom montiranom aferom o navodnom pokušaju terorizma, spriječio promjenu vlasti još u oktobru 2016. godine, a ne četiri godine kasnije!

 

Milivoje Katnić, kome je nakon skoro sedam godina na mjestu glavnog specijalnog tužioca, 17. februara 2022. godine odlukom Tužilačkog savjeta prekinut mandat, stajući u odbranu svoj najbližeg saradnika Saše Čađenovića, tužioca u slučaju “državni udar”, koji je uhapšen pod optužbom da je visokopozicionirani član kavačke kriminalne grupe, svojim izjavama na veoma drzak način počeo da potcjenjuje inteligenciju građana.

Kao što je to bilo očekivano, rashodovani isljednik izvukao je i posljednje oružje iz svog propagandnog repertoara lupivši da se “hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića desilo zbog takozvanog slučaja ’državni udar’’’.

Katnić je nedugo pošto su objavljeni transkripti Europola priznao da je ”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odnosno lično on, a ne Saša Čađenović, odbacio krivičnu prijavu protiv uhapšenog Petra Lazovića”, sina Katnićevog kuma – kontroverznog bezbjednjaka Zorana Lazovića. Nakon toga bivši GST je Petra Lazovića, koji je osumnjičen da je član kriminalne grupe Radoja Zvicera, pokušao da opravda tako što ga je predstavio kao tajnog agenta, koji je ”sve radio po zakonu”, iako ga je Europol nedvosmisleno označio kao člana organizovane kriminalne grupe “Kavači”. Svojom skandaloznom izjavom indirektno je optužio Europol da ne radi dobro svoj posao i da u dokumentima koje su poslali podvaljuju osobama za koje on smatra da su “savjesni policajci”.

Iz toga bi se moglo zaključiti da je bivši GST, ne samo priznao da je učestvovao u kriminalnim radnjama za koje se sumnjiči njegov bivši podređeni Čađenović, već i da je on nalogodavac istih.

Rupa do depoa Višeg suda, dakle, nije ništa u poređenju sa učinkom Katnićevim učinkom na čelu Specijalnog državnog tužilaštva koji je svojim djelovanjem stvorio sistem tunela subverzije crnogorskog pravosuđa. Jer upravo je njegovim (ne)radom stvoren ambijent za prokopavanje fizičkog tunela do depoa Višeg suda, što je samo još jedan napor Milivoju dobro poznatih krugova da se najteži slučajevi koji opterećuju Crnu Goru i njeno društvo nikad ne riješe. jem na čelu Specijalnog državnog tužilaštva stvorio čitav sistem tunela subverzije, samovolje i kontroverzi koji su potkopali temelje crnogorskog pravosuđa. Jer upravo je njegovim (ne)radom stvoren ambijent za prokopavanje fizičkog tunela do depoa Višeg suda, što je samo još jedan napor Milivoju dobro poznatih krugova, da se najteži slučajevi koji opterećuju Crnu Goru i njeno društvo nikad ne riješe.

Kao što je crnogorska javnost ostala uskraćena za odgovor po čijem nalogu je skinuta zabrana ulaska u Crnu Goru pripadnicima zloglasne kriminalne grupe iz Srbije, Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, što je bio zadatak Specijalnog tužilaštva. Veljko Belivuk i Marko Miljković su boravili u Crnoj Gori, iako im je prethodno izrečena mjera zabrane ulaska u zemlju iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti.

Kao što je u 40 sporazuma Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je bio čelu, u slučajevima milionskih prevara, zloupotreba položaja, pranja novca i utaje poreza, okrivljenima su izrečene simbolične kazne – 28 uslovnih, sedam nanogica i pet zatvorskih osuda po šest mjeseci robije. U najvećem broju ovih nagodbi, preciznije u 31 predmetu, odlučivao je predsjednik Višeg suda Boris Savić.

Tako su uz Katnića i Savića cvjetale i nagodbe i criminal. Zato ne čudi da su 27 optuženih pripadnika kriminalnih grupa koje su utajile milione eura, među kojima su i lica iz medijski eksponiranih slučajeva “Klap” i “Vardar”, sklopili sporazume o priznanju krivice i sporazumno osuđeno samo na uslovne kazne i da plate po par hiljada eura. Sve ove Katnićeve sporazume, uz posredovanje “đavoljeg advokata” Lazara Akovića, odobrio je sudija Savić i realizovao preko sebi podređenih sudija.

Samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je u rijaliti atmosferi prosto dominirao ispoljavanjem svoje gluposti, možda najbolje zna ko je iskopao tunel i rupa u depou Višeg suda. Trebalo bi njegov nasljednik na mjestu Specijalnog državnog tužioca trebalo da ga priupita za ovaj slučaj, koji užasava crnogorsku javnost.

Redakcija A PLUS

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime