19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Suzana Mugoša, Kovačević i Delević i dalje u igri za VDT-a

Iako je jedan od ukupno četiri kandidata za mjesto vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić povukao kandidaturu, započeti postupak po prijavi na javni poziv mora biti i formalno doveden do kraja, prenosi Dan.

Naime, osim Burića, u julu prošle godine na oglas su se prijavili i sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, advokat sa Cetinja Aleksandar Kovačević i službenik UP Vladimir Delević, tako da su njihove kandidature i dalje u igri.

Kako procedura nalaže, Odbor za politički sistem trebalo bi bi da ove kandidate za VDT-a pozove na saslušanje, a potom slijedi glasanje na plenumu.

Ukoliko niko od njih ne bude izabran, tek bi u tom slučaju procedura izbora vrhovnog državnog tužioca po ovom oglasu i formalno bila završena i bili bi stvoreni uslovi za raspisivanje novog javnog poziva.

Treba napomenuti da sama činjenica da je Burić povukao kandidaturu može skratiti svu zakonsku proceduru.

“Povlačenje kandidature za VDT-a od strane Dražena Burića logičan je i odgovoran potez koji bi mogao ubrzati postupak izbora novog VDT-a jer je sasvim opravdano i razumno njegovo obrazloženje da je propisana procedura obesmišljena i da je ishod postupka po njegovoj kandidaturi odranije poznat. Činjenica da je ovaj predlog u Skupštini već godinu dana pokazuje neprihvatljivu neodgovornost političara i parlamentarnih partija. O tom predlogu Skupština je trebala i morala da se izjasni mnogo ranije, a u slučaju neprihvatanja, odnosno u slučaju da predloženi kandidat ne dobije propisanu kvalifikovanu većinu, postupak je trebalo ponoviti”, kazao je za “Dan” advokat Veselin Radulović.

Tužilački savjet,tvrdi on, mora obaviti i intervjue sa kandidatima i onda sa liste kandidata, a na osnovu mišljenja proširene sjednice Vrhovnog državnog tužilaštva i obavljenog intervjua, utvrditi obrazloženi predlog za izbor vrhovnog državnog tužioca. Taj predlog Tužilački savjet onda dostavlja Skupštini.

“Dakle, ukoliko se postigne neka vrsta političkog dogovora i dođe do kvalifikovane većine za izbor vrhovnog državnog tužioca, taj postupak će se okončati najranije u septembru”, rekao je Radulović.

Podsjetimo, Vršiteljki dužnosti Maji Jovanović mandat ističe 6. avgusta, uz mogućnost reizbor.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime