12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Suđenje u slučaju “Državni udar”: Supruga Milana Kneževića odbila da svjedoči

Supruga optuženog Milana Kneževića, svjedok Tamara Magdelinić Knežević, iskoristila je juče zakonsku mogućnost da ne svjedoči u ponovljenom postupku protiv optuženih za navodno pripremanje terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016 godine u slučaju “Državni udar”.

Njeno saslušanje trebalo je da se obavi iz sudnice Višeg suda u Beogradu putem video-linka.

Sudija Zoran Radović postupak j.e nastavio čitanjem pisanih dokaza.

Pročitan je iskaz svjedoka Boža Vujoševića od 2.2.2017,odgovori po zamolnici SAD iz 2018, izvršen uvid u četiri fotografije iz telefona Bratislava Dikića, pročitati su odgovori po zamolnici od Ruske Federacije o saslušanju Eduarda Širokova od 17.11 2016, pročitana izjava Džozefa Asada od 17.4.2017. sa primjedbama i izjašnjenjima kao i na ranijim pretresima.

Suđenje se nastavlja danas pregledanje snimaka sa demonstracijama i preslusavanjem govora kao i izvođenjem ostalih dokaza u postupku.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ranije  ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije. Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime