37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Sudar vojnih helikoptera na Aljasci, tri pilota poginula

Tri pilota američke vojske su poginula, a jedan je povrijeđen, kada su se dva helikoptera “apač” sudarila iznad Aljaske dok su se vraćali sa obuke.

Helikopteri “apač” 25. vazduhoplovnog puka 11. vazdušno-desantne divizije u Fort Vejnrajtu sudarila su se u blizini Hilija na Aljasci, jugozapadno od Ferbanksa. U letjelicama su bila četiri vojnika, od kojih su tri poginula, a jedan je povrijeđen.

Dva vojnika su poginula na licu mjesta, a treći je preminuo na putu za bolnicu. Još jedan pilot je povrijeđen i nalazi se na liječenju u bolnici u Ferbanksu na Aljasci.

Uzroke nesreće istražiće ekipa Vojnog centra za borbenu gotovost u Fort Rakeru, saopštila je vojska.

“Ovo je nevjerovatan gubitak za porodice vojnika, njihove saborce i za diviziju. Naša srca i molitce su se njihovim porodicama, prijateljima i voljenima. Stavljamo na raspolaganje sve resurse vojske da ih podržimo”, istakao je u saopštenju general-major Brajan Ajfler, komandant 11. vazdušno-desantne divizije.

Nesreća je već druga ove godine u kojoj su učestvovali helikopteri “apač” na Aljasci. Dva vojnika su u februaru povrijeđena kada se helikopter srušio na aerodrom Talketna.

Devet vojnika je poginulo prošlog mjeseca u sudaru dva helikoptera za evakuaciju tokom noćne obuke nad američkom državom Kentaki. Mjesec dana ranije, srušio se i “blek hok” Nacionalne garde Tenesija i dva vojnika su poginula.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime