22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Štrajk će biti razlog za otkaze?

Pravosnažost presude podgoričkog Osnovnog suda da je februarski štrajk prosvjetara bio nezakonit mogla bi za posljedicu imati i otkaze za nastavnike koji su tada podržali obustavu nastave.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju predviđa da nastavniku, pored razloga iz Zakona o radu, može biti uručen otkaz i u slučaju da učestvuje u štrajku koji je organizovan suprotno propisima.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je, kako su ranije više puta saopštavali iz Sindikata prosvjete, obećala da neće biti sankcija.

Iz tog resora, međutim, juče “Vijestima” nije odgovoreno da li će u slučaju pravosnažnosti presude Ministarstvo uputiti direktorima škola uputstvo da nastavnici ne smiju biti sankcionisani zbog učešća u štrajku.

Prosvjetari su 19. februara ušli u trodnevni štrajk, kako su tvrdili, zbog toga što vlasti nijesu poštovale Granski kolektivni ugovor i povećale im januaraske zarade. Nakon višednevnih pregovara, sa Vladom su uspjeli da se dogovore.

Ipak, Vlada nije odustala od spora za dokazivanje nezakonitosti štrajka koji je pokrenula tokom obustave nastave.

“Usvaja se tužbeni zahtjev, pa se utvrđuje da je granski štrajk Sindikata prosvjete Crne Gore, organizovan na osnovu Odluke o stupanju u granski štrajk broj 62/1 od 22. 1. 2024. nezakonit”, stoji u odluci koju je 17. aprila potpisala sudija Milica Radović.

“Po ocjeni suda, Štrajkački odbor Sindikata prosvjete, donoseći Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, nije ispoštovao odredbe Uredbe o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja, koja je bila na snazi u vrijeme donošenja Odluke od 22. 1. 2024. godine i Akta o minimumu procesa rada od 7. 2. 2024. godine, kao sastavnog dijela navedene Odluke. Protiv navedene presude stranke imaju pravo na žalbu Višem sudu u Podgorici u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude”, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog suda.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je “Vijestima” da će ta radnička organizacija podnijeti žalbu Višem na odluku Osnovnog suda.

“Sutkinji svaka čast ako je tako zaključila”, poručio je Božović.

On je naglasio da, bez obzira na to što je ministarka Jakšić Stojanović obećala da neće biti sanckija za nastavnike koji su obustavili nastavu, nije isključeno da “može doći do odmazde direktora škola, kao poslodavaca”.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, pored ostalog, predviđa i da nastavnik može dobiti otkaz ugovora o radu zbog učešća u nezakonitom štrajku.

“Nije isključeno ništa”, kazao je Božović.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo ne pokreće pitanja utvrđivanja minimuma procesa rada za oblast prosvjete.

“Nakon ovakve presude, vjerovatno će biti da imamo Uredbu iz 2006. godine i evo i presudu suda i nema potrebe ništa da radimo po tom pitanju. Drugim riječima, nemamo pravo na štrajk, pa šta nam oni daju. Jedino što možemo da uradimo jeste da se žalimo Ustavnom sudu, da tražimo da ocijeni ustavnost te Uredba. I to je proces koji traje, po četiri-pet godina se čekaju presude Ustavnog suda. I Agencija za mirno rješavanje sporova je napomenula Ministarstvu u vezi sa tim pitanjem, oni obećali da će raditi na tome, i ništa još”, precizira Božović.

Dodao je i da bi do kraja aprila trebalo da bude potpisan novi Kolektivni ugovor za oblast provjete.

Prema sporazumu Sindikata prosvjete i države, nastavnici će od 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto bruto, a od septembra 17 odsto kumulativno.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime