7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Stejt Dipartment: Sporazum Srbije sa Rusijom korak u pogrešnom smjeru

SAD vjeruju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoj rat agresije protiv Ukrajine, saopšteno je iz američkog Stejt dipartmenta povodom odluke ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dvije godine, prenosi Beta.

U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je riječ.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

“Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smjeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije… Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike sa Evropskom unijom”, naglasio je portparol.

Dokument su prošle nedjelje, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potpisali srpski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbjednosne politike.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime