7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Srzentić: Postavljene osnove za razvoj digitalne transformacije i elektronskih usluga

Digitalna transformacija i elektronske usluge se danas nalaze pred velikim izazovima, ali su osnove za razvoj postavljene, kazala je bivša ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamara Srzentić, ističući da vjeruje da će se kvalitetno primjenjivati i sprovoditi strateški dokumenti na kojima je sa timom tog resora radila.

Ona je, na svom Tviter nalogu, kazala da je sa timom Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u 2021. godini postavila jako dobre osnove za digitalnu transformaciju društva, ukazujući da to potvrđuje i ovogodišnji izvještaj Evropske komisije, kao dio Joinup platforme Evropske komisije, a u okviru inicijative Interoperabilna Evropa.

„Izvještaj prepoznaje značaj svih aktivnosti, usvojenih strateških i normativnih dokumenata na polju digitalizacije i javne uprave u Crnoj Gori tokom 2021. godine. Evropska komisija, kao veoma značajan i dobar pomak, između ostalih, prepoznaje i donošenje i usvajanje Strategije reforme javne uprave, Strategije digitalne transformacije, kao i Strategije sajber bezbjednosti, koje je Vlada Crne Gore usvojila u decembru 2021, a za period do 2026. godine“, rekla je Srzentić.

Kazala je da je raduje da je Predlog Zakona o elektronskom dokumentu, koji je tim Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija radio tokom 2021. u veoma inkluzivnom procesu sa brojnim partnerima iz javnog, privatnog i civilnog sektora, a Vlada Crne Gore usvojila u decembru 2021. godine, zvanično usvojen u Skupštini Crne Gori i da je stupio na snagu krajem 2022.

„Snažno vjerujem da će primjena pomenutih strateških dokumenata, akcionih planova i novog Zakona o elektronskom dokumentu, doprinijeti da procesi reforme javne uprave i digitalizacije budu pažljivo i kvalitetno sprovedeni, unapređenju poslovnog ambijenta i većem korišćenju elektronskog dokumenta i digitalnog potpisa“, navela je Srzentić.

Istakla je da joj je drago da su projekti, koje je tim Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u okviru 42. Vlade započeo, nastavljeni i od strane 43. Vlade Crne Gore, „a vjerujem i od strane svih budućih vlada“.

„Iskreno se nadam da će se i u budućem periodu udruženim snagama nastaviti ulaganje u kritičnu infrastrukturu, ubrzanje digitalizacije servisa i procesa, na dobrobit svih u Crnoj Gori“, zaključila je Srzentić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime