24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Spriječen šverc 30.000 litara dizela u Crnu Goru

Službenici Uprave policije (UP) i Uprave prihoda i carina (UPC) su tokom prethodne sedmice spriječili nelegalnu distribuciju 30.000 litara eurodizel goriva vrijednosti preko 31.000 eura, zbog čega je podnijeta krivična prijava protiv dva pravna i dva fizička lica.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, službenici policije su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivične prijave protiv T.Š. (45) i A.Š. (47), kao i protiv dva pravna lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanje službene isprave u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja.

“Službenici UPC su pristupili kontroli kamiona – cistijerne kojim je dovezena roba za potrebe primaoca u Crnu Goru, a za koju je carinskom organu podnešena dokumenatcija sa opisom da se u kamionu nalazi ulje za podmazivanje. Carinski službenici su posumnjali u sam sirovinski sastav materije koja je deklarisana, pa su samostalno za potrebe carinske labaratorije i u saradnji sa akreditovanom institucijom uzeli uzorke radi daljih analiza. Rezultati obje labaratorije, potvrdili su da se ne radi o ulju za podmazivanje, već da je u pitanju dizel”, piše u saopštenju.

Policija sumnja da je T.Š. u svojstvu izvršnog direktora jednog privrednog društva iz Beograda u službenu ispravu unijela neistinite podatke i službenim pečatom ovjerila fakturu, kao i Sertifikat o kvalitetu robe, navodno izdat od tog privrednog društva na koji način je bitno doprinijela drugom osumnjičenom jednog privrednog društva iz Podgorice i osumnjičenom izvršnom direktoru A.Š. da kao odgovorno lice u tom privrednom društvu prekoračenjem granica svog ovlašćenja uveze sa teritorije Republike Srbije 31.001 litar eurodizel goriva (ULSD).

Iz UPC su dodali da su svoje aktivnosti usmjerili u pravcu provjere zakonitosti poslovanja ovog uvoznika u prethodnom periodu, kao i komunikaciju sa susjednim carinskim administracijama radi ostvarivanja saradnje na ovom predmetu.

“Trend je rasta cijena svih vrsta goriva i aktivnosti nadležnih organa biće usmjerene na predupređenje ovih i sličnih pojava, koje se neminovno očekuju zbog visokih cijena energenata”.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime