20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

Spajić: Prošlost ne smije definisati budućnost

Prošlost ne smije definisati budućnost, već da budućnost mora definisati prošlost, poručio je premijer Milojko Spajić, na pres konferenciji sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem u Kotoru.

On je rekao da je ovo region koji će biti dio Evropske unije. Istakao je da je u prethodnih mjesec dana bilo previše tema u regionu koje su vraćale u prošlost, a treba gledati u budućnost.

Spajić je istakao da su imali konstruktivnu raspravu na panelu Samita, čiji je domaćin, a na kojem su lideri zemalja regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država danas razmatrali Plan rasta za Zapadni Balkan, a samit je organizovan pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Spajić je rekao da je Crna Gora centar regiona i da će dati sve kako bi se riješila multilateralna pitanja.

“Nećemo ostaviti nijedan kamen neprevrnut dok ne nađemo rješenja za sva multilateralna pitanja koja će u budućnosti olakšavati bilateralna pitanja. Razumijemo bol, teme koje opterećuju iz prošlosti, ali veoma mi je drago da smo svi okrenuti prema budućnosti i onome što nas sve spaja, a to su ekonomija i evropske integracije”, poručio je Spajić.

Varhelji je kazao da Plan rasta više nije nacrt, nego daje mapu puta, da je veliki potencijal za region i da “pruža koristi prije prikljućivanja EU”.

Istakao je da je ogromna promjena za poslovnu zajednicu o građane.

“Balkan mora da uživa benefite Plana rasta ako svi rade kao jedan”, rekao je Varhelji.

Istakao je da će na kraju mandata EU biti spremna da primi nove članice.

“Do 2027, zbog Plana rasta i intenziteta pomoći iz ekonomskog i investicionog plana, uz reformske agende i dodatnu finansijsku pomoć, Balkan će biti spreman, ili bi mogao biti spreman, ili bi mogao učiniti sebe spremnim da se pridruži EU”, poručio je.

“O Srebrenici odgovoreno više puta”

Spajić je, na pitanje da li će Crna Gora podržati i glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici i da li je genocid u Srebrenici neupitna činjenica, rekao kako misli da su ta pitanja odgovorena više puta.

“Sva bilateralna pitanja koja opterejuću region se rješavaju u prijateljskoj atmosferi. Zapadni Balkan je jedinstven, poslali smo lijepu poruku i svi bilateralni problemi koji su opterećivali multilateralne probleme… mislim da smo veoma blizu rješenja. Breakthrough je izvjestan. To su velike stvari koje su se upravo desile u Crnoj Gori”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime