11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Slučaj pljačke u Nikšiću: Advokati tvrde da je Mrdak preminuo zbog neadekvatne opreme, pancir bio neispravan

Pred podgoričkim Višim sudom danas je saslušanjem svjedoka nastavljeno suđenje povodom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnika obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka.

Zbog toga se sudi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću.

Postupak vodi sudija Veljko Radovanović.

Stav advokata iz redova odbrane, nakon saslušanja svjedoka Vuksana Marijanovića generalnog direktora firme koja je pružala usluge obezbjeđenja i Mijata Marijanovića menadžera obezbjeđenja i koordinatora s klijentima, je da je Mrdak Ljubiša preminuo zbog neadekvatne opreme, nenošenja pancira za koji je ranije svjedok Dragiša Dednić kazao da je bio u lošem stanju.

Marijanović Vuksan je kazao da su shodno zakonu o zaštiti lica i imovine od strane preduzete sve neophodne procedure.

“Povodom provjere  toga je bio i prekršajni postupak pred sudom i odbijen je”,. kazao je svjedok.

On je na pitanje pravnog predsjednika Pošte kazao da niko ne može da iskontroliše da li će neko od zaposlenih nositi pancir.

“Ako nešto od zaštitne opreme ne funkcioniše, pismenim podneskom taj neko treba da se oglasi, to je procedura “, kazao je Marijanović na pitanje advokatice Maje Zeković.

On je rekao da kamere u vozilu kojim je transportovan novac služe da se vidi eventualno nešto nakon nekog događaja i da se to radi po potrebi.

“Pokojni Mrdak i Dragiša Dendić mi se uopšte nisu obraćali zbog opreme. Uopšte meni ne treba da se obrate, nego nadzornom centru, svom menadžeru. Naglasio bih da su me oni sreli bar dva puta u kancelariju prije ovog događaja i da mi se nisu ni tada obratili po pitanju opreme”, pojašnjava svjedok.

Advokatica Maja Zeković prigovorila je iskazu svjedoka, navodeći da je suprotan u odnosu na iskaz Dendića koji je govorio o lošem stanju pancira i da se obraćao nekome povodom toga.

Vuksan Marijanović je kazao da nije postojao fiksan datum isplate penzija i da je to bilo id 16. do 23.u mjesecu.

“Po proceduri trebali smo biti obavješteni 48 sati prije, ali to se nije poštovalo, dešavalo se i 24 sata prije da nam jave, 36….najčešće su Mrdak i Dendić bili u Nikšiču angažovani na tim poslovima”, kazao je on.

Advokat Pantović je kazao da prigovara svjedoku jer smatra da svjedok zna mnogo više nego što je rekao, a što bi bilo bitno za ovaj događaj.

I pravni predstavnik Pošte je prigovorio iskazu ovog svjeodoka, jer smatra da iz njega proizilazi da su primjene mjera bezbjednosti bile samo formalnost.

Advokatica Maja Zeković je navela da će predložiti suočavanje ovog svjedoka sa svjedokom Dendićem, zbog kontradiktornosti vezanim za pancir.

“Mi uvozimo sirovinu za pancir, a naša firma se bavi i proizvodnjom pancira. Rok trajanja njihov je 10 godina”, kazao je svjedok na pitanje advokata Srđana Lješkovića.

Lješković je naveo da ima prigovor na iskaz svjedoka jer je u svom slobodnom kazivanju naveo da na licu koje zadužuje pancir da li će ga nositi, a potom kazao na pitanje advokata  da ko ne nosi zaštitnu oprem bude obuhvaćen disciplinskim postupkom.

Svjedok Mijat Marijanović je kazao da se periodično  vrši kontrola da li neko nosi opremu zaštitnu i da je nemoguće da to rade svaki dan.

“Ja sam bio zadužen da se eventualno neko od zaposlenih meni obrati po pitanju opreme “, kazao je on i pojasnio da u konkretnom slučaju toga nije bilo.

On je na pitanje advokata Lješkovića kazao da ne zna da li se firma i sada bavi proizvodnjom pancira i da to nije njegova nadležnost.

Na pitanje sudije Igora Đuričkovića, koji je u Vijeću, je kazao da zaposleni pancir ostave na posao, u vozilu ili nose kući.

“On je kao dio unfirome jer se pere, postoje djelovi materijala i pere se iz higijenakih razloga”, pojašnjava svjedok.

Svjedok Ranka Jaredić, radnica Pošte, je  navela da su svi zasposleni znali da je isplata penzija.

Svjedoci su ukazali da ta informacija bude objavljena i u medije.
Navodi optužnice

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine. Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

“Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli”,  navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

“Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo “, navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore.

Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupili sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime