27.9 C
Podgorica
28.09.2023.

Slučaj Mugoša: SDT traži vještake iz inostranstva

Specijalna državna Tužiteljka Sanja Jovićević u cjelosti je prigovorila nalazu vještaka povodom predmeta u kojem se sudi bivšem gradonačelniku Miomiru Mugoši. Ona je predložila da novi nalaz uradi nezavisna institucija i vještaci koji nisu iz Crne Gore.

Ona je navela da su vještaci mogli da zaključe da su na neki način kupoprodajni ugovori sačinjeni pod prinudom.

-U cjelosti prigovaram nalazu vještaka…Nije korišćen parametar iz javnog poziva putem kojeg je prodavano zemljište…Prema navodima koji su predstavljeni, to bi značilo da država kafda prodaje zemljište, prodaje ga po najnižoj cijeni, tako drugi stiče ogromnu korist..-kazao je tužilac između ostalog.

Ona je dodala da su prema nalazima vještaka nelogično tretirana zemljišta i objekti na Koniku, Starom Aerodromu i Draču. Što je, kako navodi, uticalo i na nelogično predstavljanje kupoprodajnih cijena.

Ispred komisije vještaka Dušan Milošević je kazao na primjedbe tužilaštva, da postoje detaljna objašnjenja i u osnovnom mišljenju i nalazu vještaka i u pisanom obrazloženju i u usmenom i u odgovorima na pitanja.

-Komisija smatra da su svi prigovori tužilaštva neosnovani. Ostajemo pri svemu što je navedeno u nalazima i mišljenjima vještaka- naveo je između ostalog vještak Milošević.

Advokati odbrane dodali su da generalno prigovaraju nalazima vještaka. Oni su imali prigovor i na predlog SDT-a da nove nalaze rade vještaci iz regiona.

– Protivimo se navedenom predlogu jer u spisima predmeta imamo već tri nalaza i nalaz komisije je konačan. Sud će cijeniti pravnu valjanost svakog pojedinačno- smatra odbrana.

Prema navodima optužnice SDT-a, navodi se da je optuženi Mugoša prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije mogao izvršiti neposrednom pogodbom, već nakon javnog poziva u postupku javnog nadmetanja koji je regulisan Uredbom Vlade o načinu i postupku sprovođenja javnog nadmetanja.

-Naknada u iznosu od 165 evra po metru kvadratnom nije utvrđena kroz odgovarajući postupak procjene od strane nadležnog državnog organa ili ovlašćenog procjenjivača, već je za navedenu naknadu koristio procjenu tržišne vrijednosti zemljišta koja je urađena po zahtjevu Ministarstva odbrane Crne Gore od strane Komisije Uprave za nekretnine – stoji u optužnici.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime