7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Šinavatra pušten iz pritvora na uslovnu slobodu

Bivši tajlandski premijer, crnogorski državljanin Taksin Šinavatra, pušten je iz pritvora na uslovnu slobodu, potvrdio je njegov advokat.

Iz bolnice, u kojoj je proveo posljednjih šest mjeseci, otišao je kući.

Taksin Šinavatra (74) je napustio zatvorsku bolnicu, u kojoj se nalazio od avgusta, javlja Rojters.

Postupak uslovnog otpusta je završen i bivši tajlandski premijer je pušten iz pritvora, potvrdio je njegov advokat.

Najpoznatiji premijer Tajlanda, milioner Taksin Šinavatra sproveden je na služenje zatvorske kazne po povratku u zemlju, u avgustu prošle godine.

Šef čuvene političke dinastije i bivši vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti bio je premijer od 2001. do 2006., kada je na Tajlandu izvršen vojni udar, dok je on bio u Njujorku na sastanku UN.

Šinavatra je pobjegao u inostranstvo 2008. kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula sa vlasti zbog optužbi za korupciju i nelojalnost monarhiji, što je on oštro demantovao.

Krajem avgusta 2023. vratio se u zemlju i odmah je odveden u zatvor na služenje osmogodišnje kazne, da bi već prve noći bio prebačen u bolnicu.

Zatvorska kazna pokriva tri različita slučaja za zloupotrebu položaja i malverzacije, nezakonito davanje naredbe državnoj banci da izda inostrani kredit i nezakonito držanje akcija preko nominovanih lica.

(RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime