30.8 C
Podgorica
25.06.2024.

Ruski patrijarh Kiril: Zabrana ulaska Porfiriju na KiM gest neprijateljstva prema SPC

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

„Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija gdje je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve“, naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

On ističe da je taj korak „gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vjekovnim prisustvom na Kosovu“.

„Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vijesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbjednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove prijetnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja“, navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, vlasti u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasijedanja Sabora SPC.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime