27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Roba iz Kine uskoro jeftinija?

Nakon što su cijene kontejnerskog prevoza iz Azije poslije pandemije virusa korona drastično porasle, situacija se stabilizuje i prevoz robe je dosta jeftiniji, što bi u narednom periodu moglo uticati i na niže cijene proizvoda koji dolaze sa ovog kontinenta.

Najnoviji Drewryjev kompozitni svjetski kontejnerski indeks, koji je ključno mjerilo za cijene kontejnera, pokazuje da od 17. novembra cijena iznosi 2.591 američki dolar po kontejneru od 40 stopa, što je za 72 odsto niža cijena nego u istom periodu prošle godine. Stope prevoza na relaciji Šangaj – Roterdam su pale za 14 odsto ili 439 dolara manje nego prošle godine.

Ovaj indeks je sada na 75 odsto ispod maksimuma od 10.377 američkih dolara koji je postignut u septembru 2021, te je 31 odsto niži od petogodišnjeg prosjeka od 3.764 USD.

“Ovo ukazuje na povratak na normalnije cijene, ali ostaje 82 odsto viša od prosječne stope za 2019. godinu, odnosno prije pandemije, kada je cijena bila 1.420 dolara po kontejneru”, navodi se u najnovijem izvještaju Drewryjevog kompozitnog indeksa.

Jedan uvoznik robe široke potrošnje iz Kine koji nije htio otkrivati identitet, rekao je da cijene kontejnerskog prevoza padaju, ali da to nije jedino što utiče na cijene, prenose Nezavisne novine.

“Veliku ulogu ima i cijena goriva koja varira kod nas i to predstavlja problem. Svi mi imamo vozila i moramo dostavljati tu robu i sve se to ukalkuliše. Cijena kontejnera, odnosno prevoza iz Kine se prepolovila u odnosu na prošlu godinu. Mali kontejner košta 2.500 dolara, plus nekih 300, 350 dolara lučkih troškova. Meni je skoro stigla roba i nekih od sedam do 10 odsto mi je niža prodajna cijena u odnosu na ono što je ranije bilo”, kazao je ovaj uvoznik.

Dodao je da ovo odgovara većim uvoznicima koji imaju veće fakture, te da oni imaju prostora da snize cijene proizvoda koji dolaze iz Azije.

“Ukoliko se nastavi spuštati cijena kontejnerskog prevoza iz Azije, može se očekivati niža cijena svih proizvoda koji dolaze sa ovog kontinenta”, naveo je ovaj uvoznik robe široke potrošnje iz Kine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime