22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Radulović: Utvrditi odgovornost zbog neustavnog odlaganja izbora

Nakon ocjene Ustanog suda da je odlagaanje lokalnih izbora bilo neustavno ključno pitanje koje se nameće je potpuno odsustvo odgovornosti bilo koga ko je doveo do toga da se usvoji akt suprotan Ustavu Crne Gore, ocijenio je advokat Veselin Radulović, prenosi portal RTCG. Smatra i da je odluka suda zakašnjela.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG, govoreći o odgovornosti, rekao da bi trebalo poći od onoga ko je autor teksta.

“Ja mislim da je to Vlada Crne Gore, tamo je sačinjen prijedloga tog zakona. Nijesu reagovali na kritike da je tekst suprotan ustavu, zatim je taj tekst prošao skupštinsku većinu. Jedino ko je tu postupio u granicama poštovanja Ustava je Predsjednik države. On je, podsjetiću, vratio taj zakon, nije htio da ga potpiše upravo s argumentacijom da je suprotan Ustavu. Drugi put kad je zakon izglasan on je bio u obavezi da ga potpiše”, pojasnio je Radulović.

Saglasan je, kako je rekao, sa onima koji kažu da imamo pravnu prazninu, te da treba tražiti način da se ona popuni i da se vidi kako da izađemo iz ove situacije.

U konkretnom slučaju, kako je rekao, odluka o raspisivanju izbora u svim opštinama u jednom danu ne može opstati na pravnoj snazi, jer je donešena na osnovu zakona za koji je Ustavni sud utvdio da nije u skladu sa Ustavom.

“U ovom slučaju se mora naći rješenje u tom pravcu, vjerovatno to u praksi neće značiti puno, jer će odluke biti stavljene van pravne snage, ali će se izbori opet morati raspisati, poštujući propisane rokove – na kraju možda dođemo otprilike na isto”, smatra Radulović, navodeći da je reakcija suda zakašnjela i, kako je rekao, u jednom dijelu nepotpuna.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime