26.8 C
Podgorica
21.05.2024.

Radnici izabrali odmor, a ne otpor

Mali broj građana okupio se na Trgu nezavisnosti u Podgorici gdje Unija slobodnih sindkata (USSCG) umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik rada obilježava dvosatnom manifestacijom pod sloganom Dan otpora, ne odmora. Iz USSCG su poručili da očekuju da će Skupština zaštititi kolektive od privatizacije i obezbijediti da se pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo.

Obilježavanjem praznika rada iz USSCG su počeli kampanju o reformi stambene politike i zaštite preduzeća od nacionalnog interesa.

“Nije sve na prodaju. Mi smo juče predali poslanicima i predsjedniku Skupštine Crne Gore rezoluciju koju očekujemo da Skupština Crne Gore usvoji i da zaštiti ove kolektive od privatizacije preko pola, jer imamo višedecenijsko iskustvo da nam je privatizacija donijela zlo, da nam je ugasila privredne kolektive, da smo ostali bez radnih mjesta, dakle vrijeme je da nešto stavimo za pokoljenja”, kazao je generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Keković je poručio da Unija Slobodnih sindikata Crne Gore, otkada postoji, trudi se da ovaj dan obilježi i da čuva tu tradiciju.

“ Dakle, poruka je da moramo se svaki dan borimo za svoje prava da postojeća očuvamo, da poboljšavamo situaciju”, kazao je on.

Kazao je da proces privatizacije ključni zato što je preko tri decenije Crna Gora je u procesu tranzicije, ključni proces je proces privatizacije.

“U tom procesu smo ugasili mnoga prijedna društva. Dakle, nismo postigli efekte koji su očekivani. To je da proces bude transparentan, da bude pravičan, da nam donese nove tehnologije, nova radna mjesta. Sve je bilo suprotno tome i mi sada tražimo da se zaustavi taj kolaps”, kazao je on.

Poručio je da očekuje da bude osvojena rezolucija koju su uputili predsjedniku Skupštine i poslanicima.

“Dakle, pozivajući se na Ustav Crne Gore koji ostavlja mogućnost poslanicima da jednu takvu rezoluciju usvoje, očekujemo da će ona biti prihvaćena kao predlog od naše strane i na bazi toga pravit ćemo proaktivno naše korake”, zaključio je on.

Njegova koleginica Ivana Mihailović istakla je da traže da se pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo.

“Za miran stan, socijalni stan, dakle to je rezolucija Unije Slobodnih Sindikata koja se odnosi na nužnost reforme socijalnog stanovanja, ono što Unija Slobodnih Sindikata traži jeste, stambene politike tako je, jeste da država vodi odgovornu stambenu politiku, dakle i da pravo na stan tretira kao osnovno ljudsko pravo”, poručila je Mihailović.

Iz USSCG su u susret događaju kazali da zaposleni u Crnoj Gori i ovaj 1. maj dočekuju u nedostojanstvenim uslovima, a da su glavni problemi i dalje rad na crno, neplaćeni prekovremeni sati, kao i nesigurnost ugovora o radu.

Oni su pozvali Vladu, lokalne vlasti i poslodavce da pokažu punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava.

USSCG će, kako su najavili, svoj doprinos tom cilju dati manifestacijom na kojoj će promovisati rezolucije. Oni su objasnili da na taj način žele da se približe građanima i građankama, kao i da te rezolucije učine što vidljivijim kako bi dobili dodatnu podršku u njihovoj implementaciji.

Manifestacija je počela u 10 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a prvih 500 građana, po planu trebalo je da dobije i prigodne poklone.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime