30.8 C
Podgorica
25.06.2024.

Prvi rast inflacije u evrozoni u ovoj godini

Preliminarni podaci o majskoj inflaciji u evrozoni pokazuju prvo ubrzanje indeksa potrošačkih cijena u tekućoj godini, što bi mogao biti problematičan signal za Evropsku centralnu banku (ECB) koja bi od juna trebala početi smanjivati kamatne stope.

Inflacija je u maju ubrzana s aprilskih 2.4 na 2.6 odsto i bila je nešto iznad konsenzusa od 2.5 odsto.

Temeljna inflacija, koja isključuje troškove energije i hrane, ubrzala se s 2.7 na 2.9 odsto, pišu analitičari “Momentuma”.

Najveći doprinos višoj inflaciji i dalje ima sektor usluga, čiji je indeks cijena u maju porastao za 4.1 odsto u odnosu na 3.7 odsto u prethodnom mjesecu.

Do ovog mjeseca inflacija u evrozoni kontinuirano klizi prema ECB-ovom cilju od dva odsto, što je čelnicima ove centralne banke omogućilo da objave početak smanjenja kamatnih stopa koje su na rekordnom nivou od četiri odsto.

Njemačke 10-godišnje obveznice, koje se smatraju mjerilom za cijenu zaduživanja u evrozoni, zabilježile su porast prinosa na 2.7 odsto, što je njihov najviši nivo u više od šest mjeseci.

Nakon što su se cjenovni pritisci ubrzali i evrozona vratila na rast privredne aktivnosti u prvom tromjesečju, ulagači očekuju da će ECB zauzeti oprezniji pristup snižavanju kamatnih stopa te da vjerovatno neće izostati drugo uzastopno sniženje kamatnih stopa nakon juna, prenosi “SeeBiz“.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime