7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Prvi protesti protiv mjera Mileija u Argentini (VIDEO)

Nekoliko hiljada Argentinaca na protestima protiv politike “ekonomskog šoka” novog predsjednika Havijera Mileija. Šef države zapretio da će narediti oštre akcije protiv svih grupa koje pokušaju da osujete njegove planove za oporavak zemlje. Policija na ulicama Buneos Ajresa, građani traže “mirnu mobilizaciju”. Pezos devalvirao u odnosu na američki dolar, zemlja suočena sa rekordnom inflacijom i dugovima.

Nekoliko hiljada Argentinaca izašlo je na ulice Buenos Ajresa na prvom velikom protestu protiv politike “ekonomskog šoka” nove argentinske vlade, u organizaciji grupa koje zastupaju prava nezaposlenih.

Novi predsjednik Argentine Havijer Milei i njegova administracija najavili su, i započeli, mjere štednje koje uključuju smanjenje potrošnje i drastičnu devalvaciju valute.

Sredinom decembra vrednost pezosa oslabila je u odnosu na američki dolar i prema novom kursu, jedan američki dolar vrijed800 pezosa umjesto dotadašnjih oko 400.

Najavljene su mjere stroge štednje u javnom sektoru i moguća hiperinflacija.

Milei je raspustio devet ministarstava, a zemlja MMF-u duguje 44 milijarde dolara.

Za predsjednika Argentine protesti uznemirujuća prijetnja oporavku zemlje 

Novi šef države najvio je oštre akcije protiv svih grupa koje pokušaju da osujete njegove planove, kako je rekao, uznemirujućim protestima, a policijski odredi za razbijanje demonstracija su bili raspoređeni po prijestonici Argentine, prvi put nakon dužeg vremena nemiješanja u demonstracije građana, piše Rojters

Vlada je saopštila da bi ljudi koji su blokirali ulice mogli da izgube pravo na državne beneficije.

Jedan od organizatora demonstracija je istakao da je okupljanje građana “mirna mobilizacija” i da Argentinci koji protestuju ne žele sukobe sa policijom.

Rekonstrukcija Argentine po Mileiju 

Milei je u govoru koji je emitovan na televiziji i radiju detaljno opisao neke od 300 mjera i istakao da je započeta prva faza rekonstrukcije Argentine.

Pojedine mjere podrazumijevaju privatizaciju državnih preduzeća, deregulaciju rudarstva i drugih industrija, a predsednik Argentine je najavio i ukidanje zakona koji reguliše zakup imovine.

“Cilj je da krenemo putem obnove naše zemlje, da vratimo slobodu i autonomiju pojedincima i počnemo da ukidamo široku lepezu propisa koji su ometali i kočili ekonomski rast naše zemlje”, rekao je Milei tokom govora.

Inflacija na rekordnom nivou 

Argentina je od 2019. veštački održavala svoju valutu strogom kontrolom njenog kretanja.

Rezultat takve politike bila je povećana potražnja za američkim dolarom na neformalnom tržištu valuta, gde se pezos kotirao po mnogo nižoj stopi od zvanične.

Argentina se suočava i sa naglom inflacijom, pri čemu su cijene porasle za oko 150 odsto tokom 2022.

Državni dug je izuzetno visok, a oko 40 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime