7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Prošlo tri i po godine od podizanja optužnice za navodno planiranje ubistava Katnića, Lazovića, Golubovića…

Hapšenje navodnih pripadnika tri kriminalne grupe koje su, prema tvrdnjama SDT- a, formirali Ranko Radulović, Igor Vukotić i Erogen Brajović odjeknulo je sredinom 2018. kao bomba ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. Tužilaštvo se hvalilo akcijom kojom su, kako su saopštili, rasvijetlili više počinjenih i ubistava u pokušaju, ali i spriječili nekoliko likvidacija. Snagu i bezobzirnost osumnjičenih pravdali su planiranjem ubistava, a među metama su se, osim kriminalaca, našli i tadašnji tužioci i visokorangirani policijski službenici. Ipak, medijska prašina oko ovog slučaja brzo se slegla.

Većina osumnjičenih je uhapšena, nakon čega su pritvoreni. Optužnica je podignuta, ali od odluke u ovom predmetu, makar prvostepene, nema ni naznaka. Poslednje suđenje održano je prije tri i po godine. Održano je svega 16 pretresa, dok ih je triput više odloženo. Razlozi za odlaganje bili su različiti, od epidemije korona virusa do bolesti učesnika u postupku. Predugo trajanje suđenja imalo je za posledicu puštanje na slobodu navodnih pripadnika tri kriminalne grupe, pa i jedinog uhapšenog navodnog vođe Ranka Radulovića jer presuda nije donesena u zakonski predviđenom roku. Iako za najteža krivična djela ubistva zastara neće nastupiti narednih 40 godina, za manja krivična djela ona nastupa tokom ove godine.

– Prema podacima iz Pravosudnog informacionog sistema, poslednje ročište održano je dana 7.2.2020. godine. U predmetu je inače održano 16 ročišta, a 51 je odloženo. Ročišta su odlagana zbog bolesti optuženih (o čemu je dostavljena medicinska dokumentacija), zbog ranjavanja jednog od optuženih, zbog čega je glavni pretres u dužem vremenskom periodu bio odlagan, zbog epidemije korone, zbog čega takođe u dužem vremenskom periodu nije moglo da se održi ročište (19 optuženih lica), bolesti branilaca i zahtjeva za izuzeće sudija i tužilaca. U pogledu opasnosti od zastare, za krivično djelo teško ubistvo zastara nastupa 2067. godine, za razbojništvo 2038. godine, za zelenaštvo 2037. godine, za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.3 2037. godine, dok za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije nije predviđena zastara, tako da ne može nastupiti. Takođe, za dvoje optuženih kojima je, između ostalih krivičnih djela, stavljeno na teret i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i čl.403 st.1 za ova krivična djela nastupa zastara tokom 2023. godine – saopštila je za “Dan” Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Prema navodima iz optužnog akta, jednu kriminalnu grupu u Nikšiću je formirao Radulović, drugu u Kotoru navodni vođa “škaljarskog klana” Igor Vukotić, a treću u Albaniji Brajović. Kako se navodi u optužnici, članovi kriminalnih grupa postali su Željko Radulović, zaštićeni svjedok čiji je pseudonim Jadranko Jonski, Nikola Mandić, Stefan Radulović, Luka Radulović, Radoš Petrušić, Darko Vicković, Ratko Martinović, Radivoje Preradović, Nenad Lubura, Ivan Todorović, Miladin Dedović, Milovan Peruničić i Željko Matijašević. Optužnicom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović i Stefan Perović.

Mete, navodno, bili Katnić, Lazović, Golubović…

Specijalno državno tužilaštvo tvrdi da su na spisku osoba koje je trebalo da budu likvidirane bili i tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, njegov sin, nekadašnji službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoran Lazović i Duško Golubović, tadašnji službenik Uprave policije Duško Koprivica i njegov sin Strahinja Koprivica. Navodno, mete su bili i braća Vilotijević i nekoliko osoba iz “kavačkog klana”.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime