16 C
Podgorica
24.09.2023.

Proizvođači mlijeka danas obustavljaju isporuku!

Proizvođači mlijeka danas će obustaviti isporuku prerađivačima i neće ga isporučivati sve dok se ne postigne dogovor oko nove cijene jer, kako su naveli, po sadašnjim n mogu proizvoditi da na budu u gubitku.

U saopštenju proizvođača mlijeka naveli su da će prekid isporuke trajati sve dok se ne nađe rješenje za mljekarski sektor. Oni su poručili da do dogovora oko predloga koji su dali nije došlo, jer prerađivači nijesu htjeli da podignu otkupnu cijenu, a trgovački lanci da smanje maržu. U saopštenju se navodi da je država voljna da pomogne i da su joj prihvatljivi zahtjevi proizvođača mlijeka.

Uprkos prekidu isporuke, proizvodnja mlijeka biće nastavljena. Mlijeko će se donirati ustanovama i građanima. Količina koja se ne bude isporučila u okviru donacija biće prosipana.

Stočar Milko Živković rekao je za Dan da su proizvođači mlijeka primorani na ovakav potez, jer prerađivači i trgovački lanci nemaju razumijevanja za proizvođače.

“Mljekare i trgovački lanci nijesu pokazali volju da učestvuju u postizanju dogovora na racionalan i korektan način. Mi moramo prekinuti isporuku, a vrijeme trajanja isporuke zavisi od prerađivača i trgovačkih lanaca, jesu li voljni da izađu u susret kako bismo sačuvali mljekarski sektor. Ovo nije borba za zaradu, već za opstanak”, rekao je Živković za podgorički dnevnik.

On je dodao da ne zavisi od proizvođača da li će prosipati mlijeko, davati ga građanima besplatno, ili nastaviti isporuku.

“To zavisi od prerađivača i trgovačkih lanaca. Ako oni imaju pravilo poslovanja sa zaradom, mi tražimo poslovanje da opstanemo. Nije se pokazao nijedan trun dobre volje da se ovo riješi”, rekao je Živković.

Predstavnik Udruženja stočara iz Danilovgrada Vlado Lakić, kazao je Danu da proizvođači ne mogu da čekaju novu vladu, već da žele da se dogovore sa sadašnjom što prije.

On je naveo da trgovački lanci nisu problem, jer oni svakako maržiraju robu, već prerađivači koji će da podignu cijene prema marketima.

“Ispada da su prerađivači ugroženi, a oni hoće da podignu cijene prema trgovačkim lancima, kako bi podigli plate radnicima”, kazao je Lakić koji dodaje da na sastanku sa tri ministra sjutra očekuje da mu kažu mogu li pomoći i očuvati mljekarsku industriju ili ne mogu, pa da znaju da su prepušteni sami sebi i da vide šta im je raditi.

Proizvođači mlijeka traže da im se poveća otkupna cijena za deset centi odnosno da bude  70 centi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime