11.1 C
Podgorica
3.12.2022.

Privrednici Srbije traže neometan izvoz brašna, ulja, šećera

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović kazao je juče kako očekuje da Vlada Srbije ukine zabranu izvoza prema Crnoj Gori.

Budući da imaju značajne zalihe osnovnih životnih namirnica, u Privrednoj komori Srbije zalažu se za uvođenje kvota za izvoz žitarica i ukidanje zabrane za gotove proizvode.

Pšenicu i kukuruz Srbija prodaje u čitavom svijetu, dok gotovo 70 odsto izvoza brašna i ulja završava na tržištu zemalja regiona.

Predsjednik PKS Marko Čadež ističe da ta institucija predlaže da se, kada je u pitanju Zapadni Balkan, obezbijedi neometani izvoz proizvoda više obrade – brašna, ulja, šećera. On za RTS kaže da imaju dovoljno za Srbiju, ali i zalihe za izvoz.

“To se vrlo lako dâ pogledati koje su zalihe, koliko imamo čega da bismo mogli da odlučimo da li ćemo da izvozimo ili ne”, objašnjava Čadež.

Crna Gora je tokom 2021. iz Srbije uvezla poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 253 miliona eura, što je 42 odsto ukupnog uvoza. Čak 80 procenata žitarica i mlinarskih proizvoda i 70 procenata ulja na crnogorsko tržište stiže iz Srbije.

“Razgovaramo sa svim kolegama u regionu, poseban fokus je sa Srbijom. U komunikaciji smo sa ministrom i vladom, i imamo uvjeravanja da će ovog četvrtka biti donijeta odluka o ukidanju zabrane izvoza ka Crnoj Gori. S obzirom da to traje tri nedjelje, već dovodi u problem naše lance snabdijevanja i mi smo prinuđeni da razmatramo alternativna rješenja ako ne dođe do ukidanja ove zabrane”, kaže Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime